Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Besplatno ljetovanje u Selcu 
za učenike hrvatskih odjela 
 
Ljetovanje u Selcu u Republici Hrvatskoj, koje već nekoliko godina unazad za učenike koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i slušaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, organizira Hrvatsko nacionalno vijeće, ove će godine biti potpuno besplatno, rekla je predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić.
»Hrvatsko nacionalno vijeće prvi put je osiguralo potpuno besplatan boravak djece u odmaralištu Crvenog križa u Selcu, od 13. do 19. kolovoza. Boravak se, prije svega, odnosi na učenike prvih razreda osnovnih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili imaju predmet njegovanje hrvatskog jezika, a jedan broj mjesta namijenjen je za učenike drugih, trećih ili četvrtih razreda koji do sada nisu ljetovali u Selcu. Prvi puta ove godine, osim besplatnog boravka, osiguran je i besplatan autobusni prijevoz kako u odlasku tako i u povratku, za 92 učenika i 8 odgajatelja«, istaknula je Slavica Peić. 
Ona je ovim povodom izrazila veliku zahvalnost Poglavarstvu Grada Zagreba koje je omogućilo da i ove godine naša djeca ljetuju u Selcu. Ujedno je pozvala ravnatelje osnovnih škola da u prostorije HNV-a što prije dostave imena učenika i odgajatelja, kako bi se popisi mogli što prije kompletirati i pravodobno proslijediti Crvenom križu. 
   I. P. S. 
 
Led gotovo uništio ljetinu 
 
Sve je više poljoprivrednika koji se javljaju u Općinsko tajništvo za poljoprivredu, tražeći savjet i pomoć zbog leda koji im je proteklog vikenda gotovo uništio ljetinu, prije svega povrće i voće, ali i ostale usjeve.
Kako saznajemo od Slavka Lukića, poljoprivrednika s Bikova, stradali su rajčica, grašak, paprika i drugo povrće. Tuča je padala petnaestak minuta, veličine golubljih jaja, i na trenutak je zabijelila dvorišta. Led je znatno manjeg intenziteta padao i u Bajmoku, na Rati i Madarašu, na sreću bez veće štete. 
 
Počasna priznanja 
 
Općinska komisija za dodjelu zvanja i priznanja usvojila je prijedloge ovogodišnjih dobitnika priznanja »Počasni građanin« i »Pro Urbe«. Za priznanje »Počasni građanin« većinom glasova predloženi su književnik Boško Krstić i doktor ekonomskih znanosti György Szorád. Priznanje »Pro Urbe« ponijet će velečasni István Dobai, likovna umjetnica Jasmina Jovančić, profesor i planinar Iso Planić, dirigent Gábor Juhász i Hrvatsko akademsko društvo. 
Odluku komisije trebaju verificirati vijećnici Skupštine Općine na sljedećoj sjednici, a priznanja će biti uručena za Dan grada, 1. rujna.
Urgentno odjeljenje počinje s radom 
 
U utorak, 19. lipnja završeni su svi građevinski radovi vezani za rekonstrukciju Urgentnog odjela. Preseljenje ovog odjela počet će na staru, rekonstruiranu lokaciju, te se očekuje da će Urgentni odjel u obnovljenom prostoru početi normalno raditi najkasnije od ponedjeljka, 25. lipnja. 
U tijeku su i završni radovi na rekonstrukciji Odjela za ginekologiju, a gradi se i novi prostor za Dijagnostički centar.
Završeni su i radovi na rekonstrukciji ambulante na Segedinskoj cesti (Ogranak 6 Službe opće medicine). Ogranak 6 ponovno počinje raditi s pacijentima.
Radovi se financiraju kreditom Europske agencije za rekonstrukciju, u okviru projekta Ministarstva zdravlja Republike Srbije po nazivom »Hitna rekonstrukcija 20 bolnica u Srbiji«. 
I. P. S.
 
Prve tone roda pšenice
 
Zbog obilnih kiša u subotu, žetva je na kratko prekinuta. Ipak, tijekom prošloga tjedna u silose subotičke »Fidelinke« smještene su prve tone ovogodišnjeg roda pšenice. Otkupljeno je 125 tona pšenice, čija je vlažnost od 13,5 do 18 posto. U prvim prinosima evidentno je veoma sitno zrno, što je prema riječima stručnjaka razumljivo kod ranih sorti koje nisu imale dovoljno vlage u siječnju i veljači. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika