Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tko se (ne)pridržava?

U organizaciji Republičkog odbora za rješavanje o sukobu interesa, Misije OESS-a i Europskog pokreta u Srbiji, prošlog je tjedna u Subotici po drugi put održan instruktivni seminar o primjeni odredaba Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri obnašanju javnih dužnosti. Seminar je bio namijenjen dužnosnicima lokalne samouprave i javnih poduzeća. 
Sastanku se odazvalo svega pet članova Općinskog vijeća i nekoliko predstavnika javnih poduzeća i općinske administracije. Predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera je u uvodnoj riječi konstatirao neočekivano mali odziv lokalnih dužnosnika na seminar, kao i to, da u Subotici ima problema u primjeni ovoga zakona. 
»Praćenje ovih seminara je isto što i prihvaćanje odredaba koje su osnovne na putu u europskim intencijama. Trebamo se truditi da ne bude više funkcija u ruci jednog čovjeka«, istaknuo je Géza Kucsera.
POSTOTCI: Srbija ima oko 13 tisuća dužnosnika, najviše na lokalnoj razini, dok u Subotici službeno ima oko 220 dužnosnika, od kojih se oko 70 posto odaziva zakonskim obvezama i dostavljanju izvještaja, rekao je predsjednik Republičkog odbora za rješavanje o sukobu interesa Milovan Dedijer. 
»Prema podatcima koje mi imamo o odzivu djelatnika Općine Subotica, možemo konstatirati kako to stanje još nije zadovoljavajuće, smatramo da to može i bolje. Trenutačno imamo odziv oko 70 posto, što je malo više od prosjeka koji iznosi 60 posto«, istakao je  Milovan Dedijer.
Cilj seminara koji se održava od prošle godine je približavanje Zakona o sprječavanju sukoba interesa lokalnim dužnosnicima, jer lokalni dužnosnici nisu dovoljno upoznati s njim. Zakon je donesen 2004. godine s idejom sprječavanja utjecaja privatnog na javni interes. Tijekom dvije i pol godine rada Republičkog odbora o rješavanju sukoba interesa postup-no raste odziv dužnosnika.
»Na republičkoj razini taj je proces gotovo obavljen, pokrenuto je samo oko deset postupaka, protiv zastupnika koji još nisu dostavili izvještaj. Pokrajinski dužnosnici su se još boljima pokazali, nekoliko dužnosnika još nije dostavilo izvještaj, tako se cijela stvar svodi na  općine i gradove. Smatram kako po ovom pitanju Vojvodina općenito bolje stoji nego druge općine u Srbiji«, dodao je Dedijer.
IZREČENE MJERE: U ovoj i u prošloj godini protiv dužnosnika na svim razinama u zemlji pokrenuto je blizu tisuću postupaka po raznim točkama i izrečeno je oko 130 mjera povrede zakona, koje mogu biti javna i nejavna upozorenja. Predsjednik Republičkog odbora o rješavanju sukoba interesa kaže kako je Petru Kuntiću izrečena javna mjera o povredi zakona, jer je po ocjeni Odbora dužnost zamjenika predsjednika Općine Subotica nespojiva sa zastupničkim mandatom. Komentirajući izjavu Petra Kuntića koju je objavio Građanski list, kako će on podnijeti ostavku na mjesto zamjenika predsjednika Općine, Dedijer kaže da će se u tom slučaju otkloniti zakonska smetnja bez važnijih posljedica. 
»Ne možemo staviti van snage izrečene mjere, mi možemo samo na našem web portalu staviti informaciju kako se po izricanju mjere, određeni zastupnik povinovao odredbama zakona. Ta mjera, koja je izrečena, ima snagu, jer dužnosnik kome je izrečena gubi kredibilitet, polazeći od toga što mu je mjera izrečena od mjerodavnog tijela koje je ovlašteno od strane republičkog parlamenta. Smatramo kako su takva ponašanja krajnje neprimjerena, kako za dužnosnika, tako i za stranku kojoj pripada. Ne smijemo zaboraviti da je naša zemlja u tranziciji i ovak-vo djelovanje predstavlja uzimanje državnog novca«, pojašnjava Milovan Dedijer. Poslije javnog objavljivanja povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa, prema navodima agencije Beta, Petar Kuntić je izjavio kako će ostavku na dužnost zamjenika predsjednika Općine podnijeti u kolovozu, poslije žetve.
»Postupit ću kako nalaže zakon i čim se završi žetva, u kolovozu na prvoj sjednici Skupštine Općine podnijet ću ostavku na mjesto dogradonačelnika«, izjavio je zamjenik gradonačelnika Općine Subotica, republički zastupnik i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić. 
Zbog predstojećih lokalnih i pokrajinskih izbora, ovakvi seminari su dobra polazna točka za pripremu dužnosnika. Nasuprot tomu, na seminaru je primijećeno kako sve veći broj dužnosnika sami daju ostavke na nespojive funkcije, što ukazuje na rješavanje nagomilavanih funkcija, a dužnosnici su sve više svjesni posljedica koje sa sobom nosi nepoštivanje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.     
 g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika