Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bereg selo malo, al’ veselo

Jubilarna 10. manifestacija »Mikini dani« održana je 16. lipnja u Bačkom Bregu, naselju smještenom na krajnjem sjeverozapadu Vojvodine, u kutu što ga čini Dunav i državna granica, u kojemu danas živi oko 1500 stanovnika, a većinu čine Hrvati. Manifestacija je održana u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Silvije Strahimir Kranjčević« u godini kada ova udruga slavi 80 godina postojanja.
Svečanost »Mikini dani« održava se svake godine u spomen na poznatog violinista iz ovog mjesta Miku Ivoševa, koji je svirao po gradovima širom zemlje i koji je opjevan u pjesmi Zvonka Bogdana. Pozdravljajući uzvanike, sudionike i publiku, počasni predsjednik HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« Joza Kolar je rekao kako je ova manifestacija spomen i na sve tamburaše iz Berega i drugih sela u kojima žive Šokci, koji njegovanjem folklora čuvaju tradiciju.
SVEČANA POVORKA I FOLKLORNI PROGRAM: Ma-nifestacija je započela polaskom svečane povorke kroz selo, od Doma kulture do ljetne pozornice. Povorku su činili sudionici folklornog programa, članovi KUD-a »Graničari« iz Gunje, HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, KUD-a »Lovor« iz Trnjana, KUDH-a »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, vokalnog sastava »Kirjales« i tamburaškog sastava »Preslica« iz Zagreba i HPKD-a »Silvije Strahimir Kranjčević«. Nakon de-filea, uslijedio je folklorni program koji se odvijao na pokrivenoj ljetnoj pozornici u središtu sela. Publika je uživala uz zvuke tamburaša u spletovima šokačkih i bunjevačkih igara, slavonskih kola, a pljeskom su propraćeni i bećarci, kao i pjesme iz Podravine, Hrvatskog zagorja i Posavine. 
Program je vodila Jelena Sri-mac, a recitacijama su se predstavili najmlađi, članovi HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« Ivana Ivošev, Mario Leric i Vlatko Krizmanić, te pučki pjesnik Antun Kovač. 
ZABAVA UZ TAMBURAŠKE ORKESTRE: Sudionike programa, brojnu publiku i uzvanike pozdravio je i predsjednik HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević» Stipan Katačić. Među uzvanicima su bili konzulica Republike Hrvatske u Subotici Iva Aranjoš, predsjednik Općine Sombor Jovan Slavković, članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Antonija Čota, direktor Novinsko izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika Silvio Jergović, predsjednik Zajednice bačkih Hrvata u Republici Hrvatskoj Zdenko Bundić, predsjednica udruge »Šokačka grana« iz Osijeka Vera Erl i nekadašnji predsjednik HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« Marko Ilić, na čiju je inicijativu Društvo prije deset godina organiziralo manifestaciju »Mikini dani«.
I ove je godine u okviru manifestacije održano natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša, a prema ocjeni žirija najbolji paprikaš je skuhao Marko Rica iz Bačkog Brega. Nakon završenog folklornog dijela programa, uslijedila je zabava uz tamburaške orkestre kulturno-umjetničkih društva koja su sudjelovala u proslavi jubileja »Mikinih dana«.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika