Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mali raspjevani zborovi

Susret dječjih župnih zborova, dvadeset i prvi po redu, održan je 16. lipnja na marijanskom svetištu na Bunariću. Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je četrnaest župskih zborova, te oko 350 djece iz cijele Vojvodine. 
Zlatna harfa je godišnji susret malih župskih zborova, koji su sastavljeni od vjeroučenika osnovne škole. Osnovni cilj ovoga susreta je njegovanje liturgijskog pjevanja u crkvama.  
DJECU K MENI VODITE: Nakon okupljanja djece, sveta misa je započela u 10 sati, a predvodio ju je župnik subotičke katedrale mons. Stjepan Beretić, uz koncelebraciju braće svećenika, mons. Marka Forgića, preč. Željka Šipeka, vlč. Josipa Kujundžića, vlč. Lazara Novakovića i vlč. Josipa Štefkovića, dok su drugi svećenici ispovijedali. Prigodnu i djeci namijenjenu propovijed održao je mons. Beretić, te je napomenuo kako je Isus bio poslušan svojim roditeljima, te da se i mi svi trebamo ugledati na Njega. Djeci je govorio o Isusu kao njihovom prijatelju, koji ih poziva i čeka na svetoj pričesti, te da djeca imaju čisto srce i da su Bogu jako draga, jer je i sam Isus rekao odraslima, ako ne budu kao djeca neće ući u Kraljevstvo Nebesko. Djeca su s pozornošću slušala propovijed i sudjelovala pod sv. misom čitajući i pjevajući. Nakon sv. mise i kratke stanke djeca su bila spremna za nastup, te ih ni kiša, koja nije prestajala, nije omela. Vesela i raspjevana srca, djeca su pjevala i pripremala se za nastup, te su tako prvi nastupili mališani dječjeg vrtića »Marija  Petković«, koji su ove godine po peti put nastupili na ovome susretu. Osim najmlađih nastupili su i sljedeći zborovi: dječji zbor župe Rođenje Blažene Djevice Marije iz Svetozara Miletića, zbor iz župe Marije Majke Crkve iz Subotice, dječji župni zbor »Rokići« iz župe sv. Roka iz Subotice, nastupila su i djeca iz župe sv. Josipa Radnika iz Đurđina, zbor »Zlatni klasovi« iz katedrale sv. Terezije Avilske iz Subotice, dječji zbor župe sv. Marka iz Starog Žednika. Nakon duže pauze u sudjelovanju na Zlatnoj harfi, ove je godine ponovno nastupio dječji zbor župe sv. Pavla apostola iz Bača. Na ovogodišnjoj Zlatnoj harfi nastupio je i dječji zbor župe sv. Jurja iz Vajske, dječji zbor župe Isusova Uskrsnuća iz Subotice, predstavio se i dječji zbor župe Kraljice Svijeta, zatim dječji zbor župe Presvetog Trojstva iz Sombora, dječji zbor župe sv. Jakova iz Plavne, koji su ove godine nastupili po drugi put na Zlatnoj harfi, a kao posljednji nastupio je dječji zbor župe sv. Križa iz Sombora. 
SLJEDEĆE GODINE U SOMBORU: Svi sudionici programa predstavili su se s po jednom pjesmom, a tema susreta je bila »Nedjelja dan Gospodnji«, dok je ovogodišnji moto »Pjevajte Gospodinu, hvalite ime Njegovo« iz Psalma 96., II. 
Organizatorica i ovogodišnjeg susreta bila je s. Mirjam Pandžić, koja je s neizmjernom ljubavlju i radošću organizirala još jednu, dvadeset i prvu Zlatnu harfu. Na kraju susreta s. Mirjam se zahvalila svim voditeljicama i voditeljima zborova, svećenicima, a napose djeci koja su se potrudila i pjesmom slavila Gospodina, te su zaslužila svaku pohvalu. Pred sam kraj susreta župnik župe sv. Križa iz Sombora vlč. Marinko Stantić pozvao je s. Mirjam i upitao djecu žele li da se Zlatna harfa sljedeće godine održi u Somboru, na što su djeca pozitivno odgovorila, te je dogovoreno kako će sljedeći susret biti u Somboru u župi sv. Križa, a tema će biti Advent ili Došašće. Na kraju susreta svi su sudionici dobili diplome, zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjoj Zlatnoj harfi, koje je predstavnicima zborova uručio mons. Stjepan Beretić. 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika