Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića

U organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice i Hrvatskog nacionalnog vijeća, u utorak 19. lipnja, u Subotici je svečano obilježen dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, jedan od četiri službena  blagdana hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji. Tim povodom u crkvi sv. Roka služena je sveta misa, koju je predvodio predsjedavajući Katoličkog instituta mons. dr. Andrija Kopilović, a suslavili su preč. Andrija Anišić, mons. Stjepan Beretić, vlč. Marko Forgić, pater Marjan Kovačević, vlč. Lazar Novaković i vlč. Dominik Ralbovsky.
Ističući kako u kršćanskoj tradiciji rođenje značajne ličnosti obilježava paljenje zvijezde na svodu nebeskom, mons. Andrija Kopilović je u propovijedi naglasio kako je u slučaju hrvatskoga naroda na područjima Bačke i Podunavlja dosad najsjajnija zvijezda, koja je ujedno najavila početak jednog drugog vremena – a to je preporod, bila upravo zvijezda rođenja Ivana Antunovića. »Od njega je postao čovjek, svećenik, biskup, preporoditelj, pjesnik, pisac, nadasve uvijek i do kraja pastir. I stoga, ako smo danas okupljeni na njegov spomen, onda baštinimo njegov duh. I nastojimo posvjedočiti da smo dostojni sljedbenici onoga što je Ivan Antunović u svoje vrijeme započeo i što svaki preporoditelj započinje, nastavlja, ali proces se nikada ne dovršava. Jer je to izvor žive vode koja trajno teče i zapravo mu je utočište zadnje, a to je vječnost«, rekao je mons. Kopilović zak-ljučivši kako je osnovna poruka ovog velikana hrvatskog naroda bunjevačkog roda značila »biti svom narodu na službi, biti na razbijanje onoga što ga tereti, biti tumač spasenjski«.
Misno slavlje pjesmom su uveličali članovi VIS »Proroci«. Nakon svete mise, u dvorištu župe sv. Roka priređen je domjenak. Obilježavanju blagdana, između ostalih, nazočili su generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić i zamjenik predsjednika Općine Subotica i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.         
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika