Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mostovi kulture

Ovogodišnja manifestacija »Divan je kićeni Srijem« završena je 15. lipnja predstavljanjem izdanja Novinsko izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« i predstavljanjem romana Vladimira Bošnjaka »Svršetak vražjeg stoljeća« u dvorani ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Predstavljanje su organizirali Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar i ogranak Matice hrvatske Vinkovci.
Pomoćnik i zamjenik odgovorne urednice tjednika »Hrvatska riječ« Zvonko Sarić prikazao je sva izdanja ove novinsko izdavačke ustanove: tjednik »Hrvatska riječ«, listove »Hrcko«, »Miroljub« i »Glasnik pučke kasine«, časopis za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni«, te 14 do sada objavljenih knjiga. Vladimir Bošnjak je govorio o svom romanu »Svršetak vražjeg stoljeća« u kojemu je opisao stradanja Hrvata u vojvođanskom dijelu Srijema tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, dok je član Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« Zvonko Tadijan govorio o aktualnom položaju hrvatske zajednice u Republici Srbiji i razvoju informiranja i obrazovanja na materinjem hrvatskom jeziku, kao i o aktivnostima hrvatske zajednice u sferi kulture.
Na predstavljanju u dvorani ogranka Matice hrvatske nazočni su bili i direktor manifestacije »Divan je kićeni Srijem« Martin Božanović, predsjednik ogranka Matice hrvatske Vinkovci dr. Dražen Švagelj, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika Silvio Jergović, član Poglavarstva grada Vinkovaca zadužen za kulturu Ante Miljak i predsjednik Zajednice bačkih Hrvata u Republici Hrvatskoj Zdenko Bundić.
»Manifestacija ‘Divan je kićeni Srijem’ ima za cilj biti povez-nicom Hrvata s obiju strana granice i pomoći na očuvanju nacionalnog identiteta Hrvata u Vojvodini. Za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u Vojvodini veliki značaj imaju i izdanja Novinsko izdavačke ustanove ‘Hrvatska riječ’ koja su večeras predstavljena, jer izdanja na materinjem jeziku imaju nemjerljivu važnost za očuvanje nacionalnog identiteta«, rekao je nakon završene promocije Silvio Jergović.  
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika