Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kulturno-gospodarsko predstavljanje Hrvata iz Vojvodine

Početkom idućeg mjeseca u izložbenom prostoru Autobusnog kolodvora u Zagrebu bit će otvorena multimedijalna izložba »Vojvodina u Zagrebu – kulturno-gospodarsko predstavljanje Hrvata iz Vojvodine«. Prema riječima organizatorice i koordinatorice izložbe Antonije Čota, izložbom će biti predstavljen život Hrvata u Vojvodini u svim segmentima, od povijesti, kulture, etnografskog naslijeđa, obrazovanja, izdavačke djelatnosti, do vjerskog i političkog života, gospodarstva i tradicijske kuhinje.
Odlukom Izvršnog odbora HNV-a, Čota je ovlaštena imenovati tim za realizaciju izložbe kojega osim nje čine: Ljubica Vuković-Dulić i Kata Suknović iz Tavankuta, Cecilija Miler iz Sombora, Branka Dulić iz Subotice, Ivan Horvat iz Svetozara Miletića i Ivan Cingeli iz Srijemske Mitrovice. 
Inače, kako ističe Čota, ideju o realizaciji izložbe pokrenuo je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić u razgovoru s direktorom Autobusnog kolodvora Franjom Žuljem. Izložbu financijski podržavaju Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, HNV, DSHV, a iza projekta je stalo i Pokrajinsko tajništvo za nacionalne manjine, upravu i propise. 
»Za potrebe izložbe angažirana su sva kulturna društva, institucije i ustanove. Svatko na svoj način pridonosi realizaciji ove izložbe. Za glazbeni dio zadužen je Stipan Jaramazović sa Subotičkim tamburaškim orkestrom«, kaže Čota. S tim u vezi, kako dodaje, u posjetu Izvršnom vijeću AP Vojvodine, odnosno Pokrajinskom tajništvu za nacionalne manjine, upravu i propise, prije dva mjeseca boravio je koordinator manifestacija Autobusnog kolodvora u Zagrebu Željko Vranjković.  Osim Antonije Čota, koja je bila domaćica, sastanku su nazočili i Petar Kuntić, direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Srbiji Goran Masnec i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš.
U kraćoj izjavi za naš list Željko Vranjković je rekao kako je nakon predstavljanja nekoliko županija iz Republike Hrvatske, ovo prvo predstavljanje jedne hrvatske manjine u ovom prostoru. »Uprava Autobusnog kolodvora iskoristila je odlično ovaj reprezentativan prostor, gdje se kontinuirano održavaju izložbe turističko-kulturno-gospodarskog odnosno promidžbenog tipa. Izložbeni prostor je 1000 četvornih metara, a na raspolaganju je 13 staklenih vitrina, 3 jumbo-plakata te 2 slobodna jarbola za zastave s vašim simbolima. Vrijedi naglasiti kako kroz kolodvor dnevno prođe preko 15.000 ljudi, a u sezoni još više«, rekao je Vranjković.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika