Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Malim koracima

U Subotici je svečano obilježen dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, jedan od četiri službena blagdana hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji. Blagdan je obilježen u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice i Hrvatskog nacionalnog vijeća. U povodu blagdana služena je sveta misa u crkvi sv. Roka u Subotici. 
Hrvati su u nekadašnjoj državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, osnovanoj 1992. godine, nakon raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, ostali van granica svoje matične domovine. Donošenjem Saveznog zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u isto bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji 2002. godine, hrvatska nacionalna manjina je legitimno priznata. 
Predstavničko tijelo Hrvata, Hrvatsko nacionalno vijeće, postoji više od četiri godine i u tako kratkom razdoblju vijećnici i dužnosnici HNV-a nastojali su odgovoriti temeljnim zadaćama u definiranim područjima nadležnosti Vijeća. Iako naša zajednica nije mlada − Hrvati su od davnina razvijali i očuvali svoj kulturni identitet u Vojvodini, HNV je tek stasao u organizacijskom smislu i pred vijećnicima i dužnosnicima sadašnjeg, ali i budućeg saziva Vijeća, jer izbori slijede, stoje zadaće rješavanja konkretnih pitanja i aktivnosti za ostvarivanje konkretnih prava Hrvata u Republici Srbiji. Čvrsto vjerujem da će pripadnici hrvatske zajednice posvjedočiti da su dostojni sljedbenici onoga što je biskup Ivan Antunović u svoje vrijeme započeo, a u pitanju je proces, kako je to u propovijedi na svetoj misi u crkvi sv. Roka naglasio mons. Andrija Kopilović: »proces koji se nikada ne dovršuje, jer je to izvor žive vode koja trajno teče«.   
Malim koracima, naravno, što da ne?, hrvatska zajednica će dostići standard u oblastima obrazovanja i informiranja na materinjem jeziku, a malim koracima postignuti su i rezultati u produkciji NIU »Hrvatska riječ«, koja je predstavljena prošloga tjedna u Vinkovcima. Među ostalim izdanjima ove novinsko-izdavačke ustanove, predstavljeno je i 14 do sada objavljenih naslova knjiga u nakladi koja je pokrenuta prije godinu i pol dana. Predstavljanje izdanja NIU »Hrvatska riječ« održano je u sklopu manifestacije »Divan je kićeni Srijem«, koja ima za cilj biti poveznicom Hrvata s obiju strana granica. I ova književna večer doprinijela je dijalogu s kulturom matičnog naroda, a na književnoj večeri je istaknuto kako nikakvi regionalizmi ne mogu opstojati kao nekakva zasebna i uvjetovana regionalna književnost, već samo kao dio cjeline hrvatske književnosti. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika