Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zlat­ni ru­ko­met­ni Olimp

Posljednjeg dana OI u Ateni, u nedjeljno popodne 29. kolovoza, šećer je stigao na kraju. Rukometna reprezentacija Hrvatske, pobjedom u finalnom susretu protiv selekcije Njemačke, uspela se na najviše postolje, namijenjeno najboljima od najboljih, i donijela jedino zlatno odličje za svoju državu. Na svom »zlatnom« putu izabranici Line Červara ostvarili su impresivni niz od osam pobjeda:
1. kolo Hrvatska – Island 34:30
    Na otvorenju olimpijskog rukometnog turnira reprezentacija Hrvatske je odmah nagovijestila da će unatoč brojnim skepticima, koji su stvorili negativno ozračje prije Olimpijade, biti dostojna svog »portugalskog« renomea i dostojno opravdati ugled momčadi svjetskih prvaka. Sigurnom igrom protiv uvijek neugodnih sjevernjaka s Islanda četa izbornika Line Červara izborila je prvu pobjedu na svom cilju do olimpijskog finala.
2. kolo Hrvatska – Slovenija 27:26
    Susret u kojemu je došlo do »izravnavanja« starog računa s EP u Sloveniji, i koji je bio od presudnog značaja za kontinuitet pobjedničkog mentaliteta momčadi. Tvrda utakmica nabijena psihološkom pozadinom opće poznatih okolnosti, na koncu je završila sigurnom pobjedom, iako razlika od jednog gola ne ide tome u prilog.
3. kolo Hrvatska – J. Koreja 29:26
    Poslije dvije sigurne pobjede u treći susret eliminacijske skupine A hrvatski rukometaši su ušli pomalo opušteno i odigrali jednu od dramatičnijih utakmica na turniru. Pokraj visokog vodstva u prvom poluvremenu, opustivši se, dozvolili su brzim Korejcima da posve preokrenu rezultat i čak povedu s dva gola razlike. No, u konačnici poslije nekoliko atraktivnih obrana golmana Šole i Loserta, ipak je izborena pobjeda s tri gola razlike.
4. kolo Hrvatska – Rusija 26:25
    Protiv tradicionalno neugodnih Rusa odigrana je tvrda utakmica u kojoj je Hrvatska tijekom cijelog susreta kontrolirala rezultat i taktičkom preciznošću okončala ga u svoju korist. Poslije ove pobjede ostvaren je prvobitni cilj osvajanja jednog od prva dva mjesta u skupini i izbjegavanja neugodnijih protivnika u četvrtfinalu.
5. kolo Hrvatska – Španjolska 30:22
    Posljednja utakmica u skupini donijela je duel dvije prvoplasirane i dotad neporažene momčadi. Poslije četiri susreta u kojima su izborene pobjede, ali je rezultat često »visio«, ogled s Španjolcima pokazao je najjaču stranu momčadi Line Červara. Nekoliko puta je rezultat bio i 10 razlike, bilo je čak prostora i za nekoliko ekshibicija, te je uvjerljivom pobjedom osvojeno prvo mjesto u skupini A, uz svih pet pobjeda i gol razliku 146:129.
Četvrtfinale Hrvatska – Grčka 33:27
    Prvo mjesto u skupini donijelo je najslabijeg protivnika u četvrtfinalu, momčad domaćina Grčke (četvrta u skupini B) koja objektivno nije dorasla nivou svjetskih šampiona i prvom razredu vrhunskog rukometa. Cijeli susret je protekao u nadmoći Hrvatske koja je ostvarila i šestu uzastopnu pobjedu, plasiravši se u polufinale olimpijskog turnira.
Polufinale Hrvatska – Mađarska 33:31
    Pomalo neočekivano protivnik u polufinalu i prvoj direktnoj borbi za medalju bila je reprezentacija Mađarske, s kojom su neposredno prije početka turnira odigrane dvije posljednje probe za Atenu. Protivnik o kojemu se sve zna, nekoliko igrača igra u Mađarskoj, pružao je otpor tijekom svih 60 minuta polufinalnog duela. Ponovno je presudio kolektivni duh cijele momčadi, izvrsne obrane oba golmana i velemajstorsko vođenje od strane izbornika.
Finale Hrvatska – Njemačka  26:24
    U najdramatičnijem susretu od svih reprezentacija Hrvatske je dokazala zašto je najbolja momčad na svijetu i zašto je krasi epitet zajedništva koje se rijetko viđa na sportskim terenima. Tijekom gotovo cijelog meča Nijemci su diktirali rezultat, vodili i sa po tri gola razlike, ali izabranici Line Červara nisu dozvolili da »zlato« pobjegne iz njihovih majstorskih ruku. U furioznom finišu, uz bravurozne obrane Šole i Loserta, golove Kaleba i Džombe, posljednji zvuk sirene zaustavio je semafor na trijumfalnih 26:24. Hrvatska je osvojila zlato u Ateni 2004.                       

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika