Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve­ti Fi­lip i Ja­kov

U starom ribarskom naselju, negdaš-njoj lučici Pristan, današnjem dalmatinskom mjestu Sveti Filip i Jakov, crkva posred sela posvećena je sv. Mihovilu, baš kao i subotička franjevačka »stara crkva«, dok se kao dan mjesta slavi sv. Rok, kojemu su se negda i Subotičani zavjetovali kako bi ih štitio od kuge i kolere. Pa sad vi vidite! Iznad samog mjesta, poviše u brdu na poljani nalazi se stara crkva sv. Roka, podignuta još u 11. stoljeću u utvrdi izgrađenoj od strane franjevaca iz koje je i nastalo naselje koje danas egzistira u zadarskom zaleđu.
    Do ovog mirnog i gostoljubivog mjesta u srcu srednje Dalmacije najbrže se dolazi novom autocestom do Zadra, a potom još dvadesetak kilometara glavnom magistralom prema Šibeniku. Mogućnost odabira putovanja proteže se na vlastiti izbor automobilom, autobusom ili vlakom.
    Sv. Filip i Jakov broji oko 1.600 mještana koji poglavito žive od turizma, po kojemu je mjesto i najpoznatije sa svoja 3 hotela, 6 kampova, apartmanskim naseljem »Croatia« i brojnim mogućnostima smještaja u privatnim apartmanima i sobama. No, i pokraj relativno malog broja »Filipjanaca«, kako sebe vole nazivati, ovo malo »misto« ima nekoliko vaterpolskih momčadi od najmlađih do seniora i jednu žensku momčad, što je apsolutna senzacija. One ponosno brane boje lokalnog kluba »Gusar«. Bazen se nalazi gotovo u samom centru, u odijeljenom dijelu luke od kamena, i svaki dan je na programu neka utakmica. Najveći rivalitet u vaterpolu ogleda se u susretima protiv Biograda na moru, velikog, 3,5 kilometra udaljenog mjesta od svojih 5.000 stanovnika, daleko većeg i poznatijeg ljetovališta.
    Moj novi prijatelj Rade, kojeg sam upoznao za svog ovoljetnog boravka, bavi se izdavanjem čamaca, a u slobodno vrijeme je predsjednik vaterpolskog kluba, te član općinske komisije za nazive ulica i trgova. Glede toga, na vrhu sela, iza crkve sv. Mihovila, nalazi se »Trg na vrh sela« kako lijepo piše na mramornoj ploči, desetak metara dalje je »Ulica iza sela«, što su apsolutno korektni i vjerodostojni nazivi. Mali nauk za našu općinsku komisiju!
    U jednom kafiću sjede HNS-ovci koji su trenutačno na općinskoj vlasti, a u drugim oporba HDZ i sateliti, ali uglavnom svi igraju briškulu i trešet, a za politiku ih briga samo kad su izbori.
    Uz domaće goste najbrojniji su Mađari, koji »obožavaju« ovo podneblje, potom ima dosta Slovaka, Čeha, Slovenaca, ali i »zapadnjaka« Nijemaca, Austrijanaca. Svi oni združeno, kako i dolikuje ujedinjenoj Europi, uživaju u ljepotama beskrajno čistog mora i predivnim plažama koje mogu zadovoljiti svakog ljubitelja morskog ugođaja.
    Uz cjelodnevno kupanje i sunčanje turistima se nudi i mogućnost obilaska obližnjih slapova Krke, cjelodnevnih izleta na Kornate, biser jadranske obale koju čini splet 365 manjih i većih, poglavito nenastanjenih otoka.
    Kako se Sv. Filip i Jakov nalazi u Pašmanskom kanalu, ispred njega se u cijeloj dužini proteže veliki otok Pašman, a »leđa« mu čuva široki Velebit, ovo mjesto karakterizira zasebna mikro klima koja garantira obilje lijepog vremena, što se najbolje oslikava tijekom ljetnih nevremena u okolici, koja ga redovito zaobilaze.
    Stoga niti ne čudi mir koji vlada u malom »mistu« smještenom u Pašmanskom kanalu. Stari fratri koji su ga osnovali ostavili su neki čudnovati mir u tim ljudima

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika