Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dva prijedloga za predstojeće pokrajinske izbore

Koja bi izborna pravila trebala biti ubuduće primijenjena u Vojvodini ovih je dana glavna tema u Banovini. Premda koalicijski partneri u pokrajinskoj vlasti tvrde kako različita viđenja načina na koji će se birati budući pokrajinski zastupnici nisu narušila njihove odnose, tenzije će se teško moći izbjeći kad počne debata na sjednici pokrajinskog parlamenta zakazanoj za 19. lipnja, ocjenjuje novosadski list »Dnevnik«.
Naime, Liga socijaldemokrata Vojvodine koja sa Demokratskom strankom, Savezom vojvođanskih Mađara i Pokretom »Snaga Srbije« čini vladajuću koaliciju, nije podržala prijedlog kojeg potpisuju  DS i SVM,  za izmjene izbornih propisa, kojim se uz zadržavanje postojećeg kombiniranog proporcionalno-većinskog izbornog sustava predviđa uvođenje 12 garantiranih mjesta za predstavnike nacionalnih manjina. Predsjednik vojvođanske Skupštine Bojan Kostreš, inače zamjenik predsjednika LSV-a, inicirao je, uz to, izmjene važećeg Statuta APV kojima bi se omogućila promjena izbornog sustava u Vojvodini tako što bi se uveo čist proporcionalni model, čime bi se pokrajinski izborni model izjednačio sa sustavima koji već funkcioniraju na lokalnoj i republičkoj razini. Kostreš je naveo, kako prenosi »Dnevnik«, i da se, posle uvođenja proporcionalnog sustava, može razgovarati o zastupljenosti nacionalnih manjina u Skupštini Vojvodine i o smanjenju prirodnog praga za predstavnike manjina. Kostrešovu  Inicijativu za promjenu Statuta APV su potpisali osim grupe zastupnika iz redova vladajućeg LSV-a i oporbeni zastupnici G17 plus, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke. Ovaj prijedlog tako trenutno računa s podrškom 51 zastupnika, a za usvajanje je potrebno 61. 
Predsjednik Izvršnog vijeća Voj-vodine Bojan Pajtić (DS) izjavio je da, prema ustavnom zakonu, nije moguće mijenjati Statut Pokrajine prije izbora novog saziva pokrajinskog parlamenta i izrazio uvjerenje da će prijedlog promjene izbornog sustava koji je predložila Demokratska stranka dobiti većinu u vojvođanskoj skupštini. Govoreći o Kostrešovoj Inicijativi on je napomenuo da ta inicijativa zapravo potiče od SRS-a.
Pokrajinski zastupnik Mirko Bajić, premda se nalazi u grupi demokrata, također nije podržao prijedlog DS-SVM. On je ocijenio da taj prijedlog vodi »narušavanju dobrih međunacionalnih odnosa u Vojvodini« i Skupštini dostavio svoj prijedlog izbornih pravila, kojim se predviđa smanjenje prirodnog praga za manjine. 
Oporbena Socijalistička partija Srbije, s osam poslanika, neće podržati niti jedan od dva prijedloga za izmjenu izbornih propisa. Šef te zastupničke grupe Živorad Smiljanić je izjavio kako su protiv uvođenja čistog proporcionalnog sustava i smatraju da je najbolji model većinski, budući da građani glasaju za osobe, a ne za liste, dok drugi prijedlog ima za cilj da se nacionalnim manjinama omogući da dva puta glasuju, što je za njih neprihvatljivo. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika