Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrijeme odluke

Kraj je školske godine i početak ferija. Vrijeme za zasluženi odmor, kako đaka tako i nastavnika. Ipak, prije nego li se krene na taj zasluženi odmor treba razmisliti kuda dalje. To osobito važi za »male« i »velike« maturante, koji trebaju odlučiti koju srednju školu ili studij upisati. Pred vojvođanskim se Hrvatima, kako je Hrvatsko nacionalno vijeće izvijestilo, od ove školske godine otvara još jedna mogućnost – upis u gimnazijski odjel u Subotici s nastavom na hrvatskom jeziku. 
Međutim, za razliku od broja svršenih srednjoškolaca koji školovanje žele nastaviti na hrvatskim sveučilištima, i na hrvatskom jeziku, a koji odgovara jednom cijelom razredu, broj onih koji su izrazili želju za upis u gimnaziju na hrvatskom jeziku znatno je manji. Premda je iz HNV-a najavljeno kako će se osigurati i smještaj u Domu učenika u Subotici za zainteresirane učenike iz cijele Vojvodine, do zaključenja ovog broja još je uvijek nedovoljan broj učenika, koji su izrazili interes za upis u »hrvatski« odjel. 
Kako smo doznali u HNV-u, još uvijek se učenici mogu prijaviti, pa i nakon položenih kvalifikacijskih ispita. Naime, oni koji se žele upisati u gimnaziju moraju i steći uvjete za to, bez obzira na kojem jeziku žele nastaviti školovanje. 
Imajući u vidu značajan broj Hrvata koji odlaze na studij u Hrvatsku, za očekivati bi bilo da žele već i srednjoškolsko obrazovanje steći na hrvatskom jeziku i uz to naučiti hrvatski književni jezik i steći potrebna znanja za prijamne ispite na fakultetima u Hrvatskoj. 
Kako su rekli mjerodavni, potrebno je samo da se prijavi dovoljan broj učenika i odjel će biti formiran. Za sada, dakle, još ima vremena za odluku, a važno je istaknuti i kako HNV za sada obavlja tek evidentiranje kandidata, kako bi se mjerodavnim republičkim tijelima podastro podatak da postoje zainteresirani učenici za obrazovanje na hrvatskom jeziku. Drugim riječima, svi oni koji bi željeli nastaviti srednjoškolsko obrazovanje na hrvatskom jeziku neće ništa izgubiti ukoliko tu želju izraze, a za upis će im biti potrebno osvojiti još i dovoljan broj bodova. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika