Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pod okriljem Marije Petković

Po četvrti put za redom održan je susret dječjih vrtića koji nose ime »Marija Petković«, te su ovim povodom u četvrtak navečer iz Subotice na susret krenula i djeca iz istoimenog subotičkog vrtića. 
Ime »Marija Petković« nosi više vrtića u različitim gradovima Hrvatske, no, ove godine su se susrela djeca, roditelji i odgajatelji iz Zagreba, Osijeka, Splita, Blata i Subotice.
SUSRET PREDŠKOLACA: Na ovaj susret iz svih vrtića išla su djeca predškolskog uzrasta, kako bi se na poseban način oprostila od vrtića, a ujedno i posjetila rodno mjesto i svetište blažene Marije Petković, po kojoj i njihov vrtić nosi naziv. Kako je rekla ravnateljica dječjeg vrtića iz Subotice s. Silvana Milan, djeci je to poseban događaj i na taj način oni će se cijeloga života sjećati koji su vrtić pohađali. Ujedno, djeca se na ovaj način upoznaju i druže s drugom djecom, a imaju priliku i vidjeti predivna mjesta pojasnila je s. Silvana. Na ovaj dugačak put su, osim odgajateljica iz vrtića Marine Piuković i Emine Kujundžić, s djecom išli i roditelji, te možemo reći kako je ovaj susret ujedno bio i hodočašće blaženoj Mariji Petković. Kako je objasnila Marina Piuković, u petak navečer su sva djeca stigla na Korčulu, te su u subotu susret započeli sv. misom, koju je predvodio fra Ante Čovo iz Splita. 
»Nakon mise, u zgradi Općine Blato pozdravljeni su svi nazočni od strane Sestara Kćeri Milosrđa i gradonačelnika, te je to bila prilika da svaki grad pokloni nešto domaćinima. Roditelji su ostali na predavanju fra Ante koji je govorio o obitelji, a za to vrijeme odgojiteljice i djeca su se pripremali za nastup u vrtiću. Naša djeca iz Subotice su se predstavila igrokazom ‚Krštenje Isusovo‘, zatim plesom ‚Taši, taši‘, a djeca su se predstavila i svirajući na instrumentima ‚Orfovog instrumentarija‘, malim orkestrom«, rekla je Marina Piuković.
DOŽIVLJAJ KOJI SE PAMTI: Osim susreta i druženja s djecom iz drugih vrtića djeca su očekivala i kupanje. Kako govori odgajateljica Marina, iako vrijeme nije bilo baš najprikladnije, najhrabriji su se ipak okupali. Odlazeći na susret imali su priliku vidjeti i slapove Krke, a po povratku su boravili jednu noć u dječjem vrtiću »Ciciban« u Dubrovniku, te su upoznali i Stari grad, kroz koji ih je provela i sa znamenitostima upoznala Boja Milan Mustać, ravnateljica vrtića u kom su spavali. Djeca su posjetila Knežev dvor, muzej, Franjevačku crkvu, vidjeli su katedralu i saznali o zaštitniku njihovog grada sv. Vlahu (sv. Blaž). Kako je rekla poglavarica samostana Sestre Kćeri Milosrđa u Subotici s. Silvana Milan, organizator ovoga susreta je bila provincijalna uprava družbe Kćeri Milosrđa. Ovo putovanje je za djecu, ali i za odrasle bilo posebno i nezaboravno, a to će potvrditi dječja sjećanja i priče u kojima će oni još dugo uživati. Djeca, odgajateljice i roditelji se zahvaljuju svima koji su svojim doprinosom omogućili djeci puno toga lijepog vidjeti, doživjeti i naučiti. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika