Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stihovi i slike

U Centru građanskih aktivnosti u Bačkom Monoštoru, u srijedu 30. svibnja, održana je književna večer Zdenke Feđver i izložba slika Davora Peršića. Večer je organizirala Literarna grupa u Bačkom Monoštoru, a uz posjetitelje iz Monoštora nazočan je bio i veliki broj gostiju iz Sombora i okolice.
Ovo je bila i prigoda za promociju nove knjige pjesama Zdenke Feđver »Pufnice i ježevi«, a stihove pjesnikinje čitali su najbolji učenici osmog razreda osnovne škole »22. oktobar« u Bačkom Monoštoru, pod vodstvom profesorice Marije Mrgić, dok je svoj doprinos dala i autorica kazivanjem stihova iz svojih prethodnih djela.
Profesor Miloš Pejović je govorio o slikama Davora Peršića, čiji su nadahnuti prikazi konja činili skladnu cjelinu sa stihovima Zdenke Feđver i instrumentalnim izvođenjem popularnih melodija članova Crkvenog zbora. Profesor Pejović je istaknuo kako je Peršić iako mlad već stekao ime u umjetničkim krugovima, kako je već duže vrijeme prisutan u salonima i na likovnim kolonijama, te da se i tematikom u radovima, koja je uglavnom okrenuta mitovima i legendama, ističe na likovnoj sceni.
Ono što ovu izložbu izdvaja iz okvira standardnih kulturnih događanja u Bačkom Monoštoru je i nazočnost velikog broja mladih koji su na ovaj način pokazali kako osim njegovanja tradicije imaju sluha i za drugačije vidove kulturnog stvaralaštva što na najbolji način osigurava kulturnu budućnost sela, kako u vidu njegovanja šokačke tradicije, tako i u vidu modernijih kulturnih stremljenja.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika