Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šest desetljeća trajanja

U Santovu, Republika Mađarska, svečano je obilježena 60. obljetnica utemeljenja, odnosno postojanja hrvatske osnovne škole, danas Hrvatskog vrtića, osnovne škole i učeničkog doma. Na prigodnoj svečanosti u mjesnom Domu kulture 26. svibnja se okupio velik broj uzvanika, bivših djelatnika i učenika santovačke škole, koja već desetljećima svjedoči o odlučnosti tamošnje hrvatske zajednice da očuva materinji jezik i nacionalnu svijest. Osnovna škola u Santovu je bila prva hrvatska, ali i manjinska škola uopće u Mađarskoj, utemeljena poslije Drugoga svjetskog rata, koja se, uz pečušku i budimpeštansku školu, kao dvojezična hrvatsko-mađarska škola očuvala do danas. Nakon pedeset i više godina bila je ponovno prva koja je preuzeta od strane državne manjinske samouprave, i 2000. godine krenula putem izgradnje kulturne autonomije.
Od 1946. godine do danas kroz santovačku školu je prošlo 650 učenika i pedesetak učitelja, dala je više od 150 učenika hrvatskim gimnazijama u Mađarskoj, a više od 70 njezinih učenika sudjelovalo je, a sudjeluje i danas, u oblikovanju života hrvatske zajednice u Mađarskoj. 
U okviru prigodne svečanosti ravnatelj Joso Šibalin je uručio spomenice i plakete predstavnicima ustanova koje su u proteklim desetljećima podupirali rad škole. Ravnatelj HOŠIGA »Miroslav Krleža« Gabor Gyorvari uzvratio je Krležinom nagradom santovačkoj školi za promicanje hrvatskog školstva i suradnju, a predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp je u povodu 60. obljetnice uručio pohvalu ministra obrazovanja i kulture Republike Mađarske Istvana Hillera.
 
S. B. J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika