Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nagrade za najuspješnije

Na četvrtom po redu natječaju literarnih i novinarskih radova »Zlatna ribica«, što ga je i ove godine raspisala Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka, lijep uspjeh postigli su i sudionici iz Republike Srbije. Najuspješniji je bio 14-godišnji Dalibor Bošnjak koji je u skupini od 13 do 16 godina, osvojio prvu nagradu u kategoriji literarnih radova. Bošnjak je sudjelovao s radom »Naša je bila cijela ulica« ispred Dramsko-recitatorskog odjela HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina čija je voditeljica Branka Dačević. 
U skupini od 7 do 12 godina jedna od drugonagrađenih je 10-godišnja Emina Firanj koja je sudjelovala s literarnim radom »Da mi je stvarati čuda«. Ona je sudjelovala ispred HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, a mentorica joj je bila Marija Šeremešić. 
Također, u istoj dobnoj skupini, ali u konkurenciji novinarskih radova (u kojoj inače, prva nagrada nije dodijeljena) drugonagrađena je, između ostalih, i 10-godišnja Marina Orčić, učenica OŠ »Matija Gubec« iz Tavankuta. Njezin rad nosi naziv »Intervju o mojoj domovini«, a njezina mentorica bila je učiteljica Stanislava Stantić Prćić.
Natječaj »Zlatna ribica« namijenjen je učenicima hrvatskih dopunskih škola, te učenicima koji u inozemstvu sudjeluju u drugim oblicima organiziranog učenja hrvatskog kao materinskog jezika, a poduprlo ga je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.  
Inače, kako navode organizatori, na ovogodišnji se natječaj odazvalo značajno više sudionika nego prethodne godine. Sudjelovalo je 350 učenika (prošle godine 140 učenika), s preko 370 radova. Ove godine sudjelovao je veliki broj učenika iz Njemačke, te po prvi put i učenici iz Rusije, Nizozemske, Slovenije i Makedonije. Osim navedenih, učenički su radovi pristigli i iz: Francuske, Italije, Švicarske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Norveške i Kanade.
Povjerenstvo je i ove godine radilo u radilo u sastavu: dr. sc. Karol Visinko, redoviti profesor na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, Marica Zrilić, profesorica hrvatskog jezika u OŠ »Brajda«, te Ljubica Kolarić-Dumić, pjesnikinja.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika