Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Zabrana paljenja vatra na otvorenom
 tijekom žetve
 
Stožer za žetvu i zaštitu od požara tijekom žetvenih radova u 2007. godini na području Općine Subotica obavještava građane i pravne osobe da je od ponedjeljka, 4. lipnja, zabranjeno paljenja vatra na otvorenom prostoru, kao i u ekonomskim dvorištima, a u cilju suzbijanja eventualnih nesagledivih posljedica od požara na strnim žitima. Zabrana će trajati do završetka žetve.
 
Adaptacija ljekarne ispod Gradske kuće  
 
U petak, 1. lipnja, počela je adaptacija Ogranka 1 Ljekarne »Subotica«, koja se nalazi ispod Gradske kuće. Osim radova na reparaciji namještaja, obrade podova, zidova i stropa, uređenju i zamjeni uličnih portala, tijekom adaptacije će se izvršiti i funkcionalne izmjene u prostoru kako bi ovaj, najfrekventniji ogranak Ljekarne »Subotica«, bio prilagođen suvremenim potrebama. 
Tijekom adaptacije Ogranak 1 bit će zatvoren oko dvadeset dana. Tada će funkciju dežurne ljekarne preuzeti Ogranak 2 na Trgu oktobarske revolucije, pokraj Sinagoge i Ogranak 3 kod Dječjeg dispanzera, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena. 
S obzirom na to da će Ogranak 1 tijekom adaptacije raditi u značajno izmijenjenim i otežanim uvjetima, uprava Ljekarne »Subotica« moli sve korisnike usluga za razumijevanje i strpljenje. Odluka da ova ljekarna radi i tijekom adaptacije donesena je zbog činjenice da je najfrekventnija i najposjećenija u Subotici. Ljekarna »Subotica« će uložiti maksimalan napor da ovaj ogranak normalno funkcionira sve do zadnje faze adaptacije, kada će njegovu ulogu privremeno preuzeti druge dvije spomenute ljekarne. 
Počelo rušenje zgrade 
Narodnog kazališta 
 
Poslije višemjesečnih rasprava, prosvjeda, peticija i prijetnji, u subotu, 2. lipnja, počeli su radovi na obnovi Narodnog kazališta. 
Kako su rekli projektanti, dio zgrade kazališta bit će u potpunosti srušen i na tom mjestu bit će podignuto novo, suvremeno zdanje. 
Tijekom radova bit će zatvorene ulice u okolini zgrade Narodnog kazališta. Već sada je zatvorena ulica od slastičarne »Ravel« do Vojnovićeve ulice gdje će biti transportni put za odnošenje građevinskog šuta. Ulica braće Radić, od raskrižja s Ulicom Maksima Gorkog do Trga slobode, bit će rezervirana za kretanje gradilišnih i vozila građana, u smjeru od kina »Zvijezda« do kazališta. Na ovoj dionici će biti zabranjeno parkiranje kako bi se nesmetano odvijao prolaz kamiona do gradilišta. 
Radove izvodi »Panongrad«, koji je kao glavni izvođač u petak i službeno preuzeo ključeve objekta Narodnog kazališta. 
 
Keramičke haljine
 
U petak 1. lipnja, u Srpskom kulturnom centru, u sklopu dana moderne pod inicijativom Biljane Đorđević i Jelene Birovljev nakon izložbe autora kolonije moderne, održana je mini revija haljina s modnim detaljima keramike Subotičke kreatorice Marije Šabić. Keramiku, koja je integrirana u parče tekstila, radili su poznati subotički umjetnici Đuro Maravić i Stevan Andrašić. Oni su »dekorirali« haljine keramikom, inspirirani motivima mađarske secesije. Na pitanje koliko je komotno »prošetati« haljinu s keramičkim detaljima, Đuro Maravić je objasnio: »Sama keramika u materijalu, iako djeluje veoma prefinjeno i elegantno, nije komotna i isključivo je za jednu večer i jednu priliku, te je rađena s ciljem da privuče pažnju.«
Unatoč tome što je ovo bila revija u skraćenom obliku, uspjela je privući pažnju posjetitelja. Ovom događaju prisustvovao je veliki broj ljudi iz svijeta kulture.
 
 Ana Šebešćen
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika