Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manifestacija od značaja i za vojvođanske Hrvate

Svečanim otvorenjem prostorija Zajednice bačkih Hrvata u Republici Hrvatskoj u Vinkovcima, u Ulici Jurja Dalmatinca 5c, u petak 1. lipnja, započeo je prvi od triju središnjih dana manifestacije »Divan je kićeni Srijem«. Manifestacija, deseta po redu, održava se u nekoliko mjesta na krajnjem istoku Republike Hrvatske, u Srijemu u Općini Nijemci. 
Središnji dio manifestacije, koja je započela 15. svibnja, a završava 15. lipnja, održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture RH, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Nijemci. Osim Organizacijskog odbora manifestacije u organiziranju su sudjelovali Hrvatska matica iseljenika  – Podružnica Vukovar i Turistička zajednica Općine Nijemci. 
OTVORENJE U VINKOVCI-MA: Riječi pozdrava i dobrodošlice na početku svečanosti otvorenja prostorija Zajednice bačkih Hrvata u RH uputio je njezin predsjednik Zdenko Bundić, rekavši, među ostalim, kako žele okupiti sve udruge koje žele pomoći Hrvatima u Vojvodini. »Imamo priliku povezati obrazovane ljude, ljude na položajima i koji žele pomoći. Ljudi koji su u Bačkoj i Srijemu trebaju našu pomoć i ukoliko im se ne pomogne, polako će se osipati«, kazao je Bundić, te poručio kako otvorenje ovih prostorija znači da »tko želi na bilo koji način pomoći Hrvatima u Vojvodini na kulturnom, gospodarskom, sportskom ili nekom drugom planu može to učiniti putem naše Zajednice«. 
Bundić se posebno zahvalio županu Vukovarsko-srijemske županije Boži Galiću na potpori Zajednici,  kao i Hrvatskoj matici iseljenika – Podružnici Vukovar, čiji je voditelj Silvio Jergović. 
»Veseli me postojanje Zajednice bačkih Hrvata u RH i otvorenje ureda u našoj županiji, koja kao i Grad Vinkovci ima niz udruga i zajednica. U ovim ćemo se prostorima sastajati i veseli me što ima ambicioznih ljudi. Vukovarsko-srijemska županija će davati potporu i vašoj i drugim zajednicama da opstanete. Bez obzira što je prostor ureda mali, sigurno je širokogrudan i primat će i vaše članove i nas, vaše prijatelje«, rekao je Galić. U ime vinkovačkog gradonačelnika dr. Mladena Karlića nazočne je pozdravio dogradonačelnik Željko Ilić koji je skupa sa županom Galićem presijecanjem vrpce svečano otvorio prostorije.
Prostorije je u nazočnosti o. Ilije Sudara, župnika župe Sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima, blagoslovio Boris Vulić, župni vikar župe Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima. Svečanosti su nazočili brojni predstavnici hrvatskih institucija i udruga iz Vojvodine. 
POTPISIVANJE POVELJE U NIJEMCIMA: Nakon Vinkovaca program manifestacije »Divan je kićeni Srijem« nastavljen je u Nijemcima. U cilju pospješivanja suradnje i boljeg međusobnog povezivanja hrvatskih institucija i udruga s područja Republike Hrvatske s hrvatskim udrugama iz Vojvodine u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj, između udruge »Divan je kićeni Srijem« i Zajednice bačkih Hrvata u RH te sedamnaest hrvatskih udruga potpisana je »Povelja o trajnoj suradnji« koja ima za cilj pridonijeti boljoj povezanosti i međusobnoj suradnji između udruga koje se bave očuvanjem kulturne i folklorne baštine hrvatskog naroda.
U Povelji piše kako će se suradnja ogledati u sljedećim programima: »etnologija, povijest, obrazovanje, ekologija, ekonomija, a sve u cilju obnove i ponovnog oživljavanja tradicijske kulture i običaja i prenošenja na mlađe generacije, zaštite jedinstvenosti kulturne baštine, poticanja financiranja i samofinanciranja kulturnih djelatnosti, razvoj kontinentalnoga i seoskog turizma i održivo korištenje ruralnih potencijala, očuvanje tradicijskih običaja u urbanim sredinama«. 
Prigodom potpisivanja Povelje Ivica Klem, načelnik Općine Nijemci, saborski zastupnik i predsjednik manifestacije »Divan je kićeni Srijem«, rekao je kako će tijekom središnjeg programa manifestacije biti odaslana snažna poruka »da naši Hrvati u Srijemu, Bačkoj i Banatu nisu zaboravljeni, da Hrvatska stoji iza njih i da će im biti potpora i u budućim vremenima«. »Cilj nam je da na kvalitetan način Hrvati u Vojvodini opstanu i da im maksimalno pomognemo u opstanku i očuvanju njihova kulturnog identiteta«, naveo je Klem.
Dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća za Srijem Zdenko Đaković povodom potpisivanja Povelje nazočne je upoznao sa šest kulturnih društava u Srijemu. »Mi, Hrvati u Srijemu, s našim mladima nastavljamo tradiciju naših starih koju su nam ostavili u baštinu. S obzirom da smo treća generacija nakon II. svjetskog rata koja je uvelike asimilirana, tu tradiciju starija generacija nije živjela, a kamo li naši mladi. To znači da je trebamo obnoviti i upravo ova Povelja dat će nam priliku da u zajedništvu s Hrvatima Srijema u Hrvatskoj dođemo do podrške za sve naše napore u očuvanju hrvatske tradicije u tom dijelu Srijema«, poručio je Đaković.
SUSRET TAMBURAŠA: Susre-tom tamburaša u Srijemu održanom pod šatorom u parku završio je prvi od triju središnjih dana manifestacije. Na početku tamburaške večeri načelnik Klem u pozdravnoj je riječi poručio: »Neka ova naša manifestacija iz godine u godinu bude sve bolja, posjećenija i neka svake godine bude sve više Hrvata i iz Srijema i Bačke. Neka ovo naše okupljanje bude trajni zalog očuvanju kulturnog identiteta i Srijema, i Bačke, i Slavonije«. Voditelj tamburaške večeri bio je Branko Uvodić, a nastupili su: Šima Jovanovac, »Tambura band«, »Kristali« iz Županje, Orkestar »Orašje« iz Mađarske, »Zvona« iz Đakova, »Jelačić« iz Petrovaradina, »Matija Gubec« iz Rume, Blanka Došen i Maja Devald. Branko Uvodić je s osobitim divljenjem najavio tamburaše »Jelačića« iz Petrovaradina, nakon čega su dobili gromoglasni pljesak svih nazočnih.
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika