Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Moj američki san

Prije samo godinu dana, u vrijeme kada su mnogi maturanti generacije ’87. polagali prijamne ispite za željene fakultete, u kući porodice Šebešćen moja sestra Nina i ja smo se spremale da odlaskom u Ameriku na studije položimo, umjesto prijamnog, mnogo važniji ispit – ispit života. S nešto malo teniske vještine i spretnosti, solidnog znanja engleskog jezika i ogromnog entuzijazma za nečim egzotičnim, nepoznatim i drugačijim, odlučile smo se okušati u svijetu zvanom Amerika. Zahvaljujući punoj atletskoj stipendiji, financijskoj potpori plemenitih ljudi i ogromnoj ljubavi naše obitelji, Nina i ja smo postale ponosne »student atlete« Coppin University.
COPPIN UNIVERSITY: Coppin, prvobitno nastao kao crnačko sveučilište, smješten je u zapadnom dijelu Baltimora u državi Maryland, a danas je otvoren za sve one željne znanja i gladne buduće karijere. »Coppin State University« (ili jednostavnije CSU) nudi široki spektar znanosti, počev od biologije, kemije, povijesti, farmacije pa sve do biznisa, menadžmenta, informatike, kriminalistike i žurnalistike, a najpoznatiji je, kažu, po odličnom medicinskom programu. Bez obzira na » jak« medicinski program, shodno svojoj strasti prema pisanju, moj izbor je ipak bio novinarstvo. 
U sklopu sveučilišta nalaze se dva studentska doma, tzv. »dormovi« – ogromne sedmerokatnice, s po nekoliko stotina apartmana iza čijih zidova se krije jedan poprilično uzbudljiv studentski život. Glasno učenje ponekih studenata, ritam rap muzike Jay-Z-a i Snoop Dog-a iz sobe 303 (uvjerljivo najbučnija soba u cijelom campusu), uzbudljiva tračanja uz šoljicu kave i taj tako užurbani, ubrzani hod studenata koji non-stop izlaze i ulaze u zgradu čini ovaj naizgled miran campus tako živahnim i životnim da vas jednostavno boravak u njemu osvježi i oraspoloži – pa makar to bilo samo na jedan trenutak.
AKTIVNOSTI: Coppinova studentska kantina još jedna je potvrda američkog kozmopolitizma, jer, osim tradicionalne brze hrane, možete uživati u ukusnim jelima indijske, kineske, meksičke i klasične kuhinje – pa tko što voli, nek’ izvoli! 
Međutim, glavni (im)puls ovog sveučilišta je snažan i moćan sportski duh, koji poput uragana vuče sve studente, profesore, uposlene, roditelje, pa čak i posjetitelje, u gromoglasni navijački uzvik »Go Eagles!«  Svi žive za događaj i ozračje koju kreira plavo-žuti tim orlova.  
STUDENTSKA BUDUĆNOST: Uplovili smo u sveučilišni život s nejasnom vizijom o budućnosti i velikom željom da »promijenimo svijet«. Američko tlo je podjednako surovo i blagonaklono, podjednako daje i uzima, u ovisnosti od toga koliko ste »gladni«,  hrabri i spremni posegnuti za svojim životnim ciljem. Ovo je samo kraj prvog turnira. Gem, set i meč. 6-0, 6-0.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika