Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Program koji će vam olakšati 
prijelaz na Vistu
 
Svaka selidba je stresna, pa ni prenošenje aplikacija i datoteka s računala koje radi pod Windowsom XP na sustav pod Vistom nije iznimka. Easy Transfer Cable for Windows Vista tvrtke Belkin i Laplinkov PCmover for Windows Vista pomoći će vam u nekim „teškim radovima«, neizbježnim kada je riječ o prijenosu programa i podata­ka na novi kompjutor.
Belkinov dvosmjeran USB 2.0 kabel radi sa softverom Easy Transfer u Windowsu XP i Visti i služi samo za prije­nos dokumenata i para­metara. Priloženi upravljački program morate instalirati na staro računalo pod XP-om (Vista i ne zahtjeva instaliranje), a za­tim kabelom povezati računala.
Tada posao preuzima Easy Transfer i započinje seobu.
Da biste prenijeli i aplikacije morate instalirati i pokrenuti beta verziju programa Easy Transfer Companion, koja je besplatna. Prije početka prijenosa Belkinov softver pripre­ma izvještaj u kome su navede­ni podržani programi, ali i oni koji bi mogli biti proble­matični.
Potrebno je iznova po­krenuti obe aplikacije (Trans­fer i Transfer Companion) prije početka. Postupak u dva koraka, koji podrazumijeva prijenos 27 GB po­dataka s prenosivog raču­nala, trajat će oko tri i pol sata. Neke igre i uslužni programi su ostali na starom računalu, ali na novom ih ipak možete pokrenuti i koristiti sve važne aplikacije. Dobra vijest je i to što se proizvod može koristiti za neo­graničen broj »selidbi«.
 
Lijep okvir za lijepe fotografije
 
Tiskanje nije jedini način prikazivanja svoje digitalne fotografije, niti uži­vanja u njoj. Digitalni okvir poput modela DPF80-2 tvrtke Pandigital veoma je praktična alternativa za prikazivanje kolekcija digitalnih fo­tografija. Ovaj okvir ima 64 MB memorije; četiri utičnice za medijske kartice; zaslon veli­čine osam inča i razlučljivosti 800 x 600 točaka, s pozadinskim osvjetljajem od LE dioda; ma­li daljinski upravljač i dva zamjenjiva rama (jedan od crnog drveta i drugi akrilni). DPF80 ima dva USB 2.0 priključka (od kojih je jedan mini-USB) za povezivanje sa stolnim računalom ili drugim uređajima.
Zaslon sjajno prikazuje fotografije (mogu se prikazivati pojedinač­no ili kao slajd-šou) i one su jasno vidljive čak i pod skrom­nim ambijentalnim svjetlom. Povezivanje okvira s fleš dis­kom takoder je jednostavno.
Ovaj ram skriva i nekoliko neo­bičnosti. Osnovni grafički meni je podesan za korištenje, ali nema standardnu strukturu s poddirektorijima, što može biti priličan problem ako treba pronaći određenu datoteku na krcatom USB dis­ku velikog kapaciteta ili na memorijskoj kartici, ili pak razvrstati medijske kolekcije u tematski ogranizirane direktorije. Isto tako, ovaj uređaj ne rotira okomite fotografije automatski. Pandigitalov okvir može reproducirati i muziku i video zapise, mada su te dodatne mogućnosti od zanemarljivog značaja u poređenju s prika­zivanjem digitalnih slika. A taj zadatak model DPF80 obavlja zaista dobro - zahva­ljujući svjetlom, oštrom zaslo­nu i utičnicama za kartice, on će već naći svoje mjesto na radnom stolu.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika