Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Duhovni poticaj za potvrđivanje vjere i za praktičan kršćanski život

Na susretu održanom 2. lipnja u Golubincima okupilo se oko 200 mladih iz 29 župa Srijemskog vikarijata. Bio je to prvi susret mladih iz vojvođanskog dijela Srijema na razini Vikarijata, a geslo susreta je bilo iz Ivanovog evanđelja: »Voliš li me?« (Iv 21, 17), pitanje koje je uputio Isus  Petru apostolu.
Domaćin susreta je bio golubinački župnik i povjerenik Vikarijata za pastoral mladih iz Srijema vlč. Ivica Damjanović. Nakon okupljanja mladih u župi sv. Jurja Mučenika i molitvenog početka, uslijedio je sportski dio susreta, a zatim su psihijatrice dr. Snežana Kecojević Miljević i dr. Aleksandra Pantić održale predavanje na temu ovisnosti. Susret se nastavio euharistijskim slavljem. Svetu misu je predvodio pomoćni biskup i generalni vikar za Srijem mons. Đuro Gašparović u koncelebraciji sa svećenicima, koji su na susret došli s mladima. 
Nakon svete mise upriličena je večera, a navečer je održan rock-koncert grupe Asteroidi iz Golubinca, čime je završen ovaj susret.
UPOZNAVANJE I POVEZIVANJE MLADIH: Vlč. Ivica Damjanović nije krio zadovoljstvo što se na susretu okupio veliki broj mladih.
»Želja nam je bila da se mladi bolje upoznaju i da se župne zajednice još bolje povežu. Pokazalo se da se mladi iz Srijema ne poznaju, jer nije bilo dovoljno međusobnih kontakata. Na ovome susretu, kao mladi ljudi, željeli smo odgovoriti da volimo naše župne zajednice, srijemsku Crkvu i da se želimo što više angažirati u župama na području Srijema. Susret u Golubincima je obuhvaćao duhovne, edukativne, rekreativne i zabavne segmente. Susret mladih je bogatstvo za cijeli Srijem, ali i za našu župu svetog Jurja mučenika. Prilikom organiziranja susreta angažirali su se mnogi mladi župljani, ali i oni stariji. Prvi susret mladih iz vojvođanskog dijela Srijema je poticaj za još učestaliji i konkretan rad s mladima iz Srijema«.
STVARANJE POSEBNIH PRIJATELJ-STAVA: Đakovačko-srijemska biskupija svake godine organizira susrete mladih srednjoškolaca, kojima predstoje susreti mladih na dekanatskoj razini.
»Tako smo i ove godine imali susret mladih Đakovačko-srijemske biskupije u Donjem Miholjcu u mjesecu travnju, a evo sada je upriličen susret mladih iz Srijemskog vikarijata. Ovi susret su vrlo korisni i odgovaraju potrebama naših mladih katolika, kako na pastoralnom području, tako i na području njegovanja nacionalnog i kulturnog identiteta, te na rekreativnom području života. Pri ovakvim susretima mladi se međusobno obogaćuju idejama i planovima, kao i iskustvima koja proživljavaju u svojim obiteljima i župnim zajednicama. Susreti doprinose boljem međusobnom upoznavanju i stvaranju posebnih prijateljstava«, rekao je mons. Đuro Gašparović i istaknuo da iz ovakvih susreta, kao i iz susreta ministranata, proizlaze i duhovna zvanja.
»U Đakovu iz Srijema ima pet bogoslova od kojih će jedan biti zaređen za svećenika na Petrovo u Đakovu. Prigodom susreta mladih uvijek je upriličena i sveta misa, kao duhovni poticaj za potvrđivanje vjere i za praktičan kršćanski život«. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika