Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Nahod Simeon« najbolja predstava

Drama »Nahod Simeon« beogradske autorice Milene Marković u režiji Tomija Janežiča iz Slovenije i koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i 52. Sterijinog pozorja, trijumfirala je na tom festivalu, koji je završen u ponedjeljak svečanom dodjelom nagrada, piše portal Seecult.org.
Predstava »Nahod Simeon« dobila je većinom glasova žirija nagradu za najbolju predstavu na 52. Sterijinom pozorju, kao i Sterijine nagrade za najbolji tekst suvremene domaće drame i za režiju.
Također, Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje dobio je Boris Isaković za ulogu Muža u toj predstavi, kao i za ulogu Strahinje u predstavi »Odumiranje« Dušana Spasojevića u režiji Egona Savina i izvođenju beogradskog Ateljea 212.
Jednoglasnom odlukom žirija glumačku nagradu dobila je za predstavu »Nahod Simeon« i Jasna Đuričić za ulogu Majke i Udovice.
Sterijine glumačke nagrade dobile su i Dara Džokić za ulogu Milice u predstavi »Odumiranje«, kao i Jelica Vučinić za ulogu Majke u predstavi »Sam kraj svijeta« Jean Luca Lagarsa u režiji Vlatka Ilića i izvođenju Malog pozorišta »Duško Radović«, za koju je Ilić dobio specijalnu Sterijinu nagradu za režiju.
Predstava »Nahod Simeon« dobila je i Sterijinu nagradu za scenografsko ostvarenje redatelja Janežića, kao i za kostim Marine Sremac, te za originalnu scensku glazbu Borisa Kovača. Janežič je pritom dobio za scenografiju u toj predstavi i nagradu Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Vojvodine. 
Sterijinu nagradu za scenski pokret dobio je Dénes Döberei za predstavu »Ema« Géze Csátha, u dramatizaciji i režiji Pétera Feketea i izvođenju Drame na mađarskom jeziku Narodnog kazališta iz Subotice.
Nagrada »Počasni krug« za najbolju predstavu u selekciji »Krugovi« dodijeljena je predstavi »Madagaskar« Mariusa Ivaskeviciusa u režiji Rimasa Tuminasa i izvođenju Malog državnog kazališta iz Vilnusa u Litvi.
Sterijina nagrada Okruglog stola 52. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu ravnopravno je dodijeljena predstavama »Sam kraj svijeta« i »Odumiranje«.
Predsjednik žirija 52. Sterijinog pozorja, u čijem je natjecateljskom programu bilo devet predstava, a proširen je prvi put i na strane tekstove u izvođenju domaćih kazališta, bio je beogradski scenograf i kostimograf Miodrag Tabački, a članovi teatrologinja iz Beograda Aleksandra Jovićević, dramaturginja i redateljica iz Bratislave Vladislava Fekete, redatelj iz Zagreba Ivica Buljan i skopski glumac Nikola Ristanovski.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika