Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osuda nasilnog prekida projekcije filma Antonija Lauera

Studentska unija Srbije (SUS) osudila je nasilni prekid emitiranja filma hrvatskog autora Antonija Lauera (Toma Gotovca) »Hot Club of France« u Beogradu, i priopćila da od policije zahtijeva da neodložno reagira i identificira počinitelje ovog nasilnog čina, prenijeli su srbijanski mediji.
U priopćenju povodom incidenta kada je prošle srijede film prekinut tijekom prikazivanja u Domu kulture Studentski grad, SUS je izrazila zabrinutost »zbog sve češćih napada na ljude različitih nacionalnih, vjerskih opredjeljenja ili na one koji drugačije misle« i izrazila strahovanje da bi ovakvi incidenti mogli »ponovno prerasti u svakodnevni obrazac ponašanja«.
Kako je za Studio B rečeno u upravi Doma kulture Studentski grad, riječ je o nacionalno obojenom protestu, a vinovnici incidenta istjecali su da je Lauerov film ustaška pornografija, koja se ne smije prikazivati u srpskoj prijestolnici. »Poslije uvodne riječi Antonia Lauera, nakon što je projekcija počela, skupina osoba je nasilno prekinula projekciju, upadom u kino kabinu i gašenjem tehnike. Potom su na bini glasno protestirali protiv sadržaja filma i zahtijevali od publike da napusti dvoranu«, rekla je za Studio B urednica programa Akademskog filmskog centra Aleksandra Sekulić. 
U Domu kulture kažu da su vinovnici incidenta, sudeći prema porukama koje su upućivali, najvjerojatnije bili iritirani time što se u filmu pojavljuje nago tijelo Tomislava Gotovca. 
Ističući da je riječ o umjetniku koji u svojim performansima već desetljećima koristi tijelo, u Domu kažu da za 30 godina te institucije nije zabilježen ovakav incident.
Antonio Lauer je novo ime Tomislava Gotovca, rođenog 1937. godine u Somboru, koji je postao jedan od najeminentnijih umjetnika u oblasti eksperimentalnog filma, fotografije, performansa i body arta na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Film »Hot Club of France« zasnovan je na studentskim filmovima koje je Lauer snimio kao polaznik Akademije za film, pozorište, radio i TV u Beogradu tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika