Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

INK iz Pule gostovalo u Beogradu
 
Beogradsko dramsko pozorište je prošloga utorka, 29. svibnja, ugostilo Istarsko narodno kazalište iz Pule, koje je izvelo melodramu »Ribica« jednog od najkontroverznijih talijanskih redatelja i pisaca Piera Paola Pasolinija, u režiji Ivice Buljana.
Središnja tema predstave je seksualnost, odnosi mladića i djevojaka i njihovi odnosi u društvu. 
U predstavi igraju Lucija Šerbedžija (na slici) i Joseph Nzobandora – Jose.
 
Predstava Ateljea 212 otvorila 
Dane satire u Zagrebu
 
Na 31. Danima satire, u organizaciji zagrebačkog Satiričkog kazališta »Kerempuh«, koji su počeli prošloga petka i traju do 20. lipnja bit će izvedeno četrnaest predstava u konkurenciji iz Hrvatske i inozemstva, piše Hina. 
Nakon svečanog otvorenja festivala izvedena je predstava Maje Pelević »Narančina kora«, u režiji Gorana Markovića, i izvedbi beogradskog Ateljea 212. Riječ je o drami koja se bavi preispitivanjem ženskog identiteta u društvu koje na razne načine, najviše kroz medije, pokušava formirati ponašanje i izgled današnje žene. 
Inače, ovogodišnji festival posvećen je američkom piscu Marku Twainu. Na kraju Dana ocjenjivački sud, u sastavu Joško Juvančić, Marija Sekelez i Želimir Ciglar, dodijelit će najboljima nagrade »Zlatni smijeh«.
 
Zvuk Jamaice na Exitu
 
Tanya Stephens, tipična predstavnica zvuka s Jamajke, nastupit će na glavnoj EXIT bini, u četvrtak, 12. srpnja. Trenutačno je aktualan njezin hit singl, objavljen početkom ove godine »Dance 4 Me« sa albuma Marka Morrisona. 
 Prošle godine objavila je peti album pod nazivom »Rebelution«, koji je kao i prethodni Gangsta Blues ušao u sam vrh reggae top lista. Singl »These Streets« s ovog albuma bio je krajem prošle godine hit broj jedan na Karibima i ostao na Tempo Top listi na mjestu broj jedan čak četiri tjedna.
Predstavljanje knjige »Okom svećenika« u Subotici 
 
Predstavljanje knjige »Okom svećenika I. i II.« mons. dr. Andrije Kopilovića, objavljene u nakladi NIU »Hrvatska riječ« održat će se danas 8. lipnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Uz autora, u predstavljanju knjiga sudjelovat će beogradski nadbiskup i metropolita msgr. Stanislav Hočevar, preč. Andrija Anišić i predsjednik Hrvatskog akademskog društva Dujo Runje. Početak je u 19 sati.
 
 
Susret s Jadrankom Damjanov u 
subotičkom Gradskom muzeju
 
Umjetnički odjel Gradskog muzeja organizira u ponedjeljak 11. lipnja, u Gradskom muzeju susret s dr. Jadrankom Damjanov, povjesničarkom umjetnosti rodom iz Subotice i profesoricom odsjeka povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dr. Damjanov je autorica više znanstvenih knjiga i udžbenika, prevoditeljica djela Béle Hamvasa, Sándora Máraia, Magde Szabó i drugih autora, a od 1992. voditeljica slobodne škole za upoznavanje likovno–umjetničkih djela. Tijekom razgovora gošća će održati filmsku prezentaciju o radu svoje radionice. Tom će se prigodom moći kupiti njezina knjiga »Metafizika crteža«. 
Početak je u 18 sati.
 
Promocija romana »Wild Card« 
u Američkom kutku u Subotici
 
U četvrtak 14. lipnja, u Američkom kutku (American Corner) u Subotici, bit će upriličena promocija engleskog izdanja romana »Wild Card« subotičkog pisca Dražena Prćića. Riječ o romanu, kojega je na hrvatskom jeziku objavila NIU »Hrvatska riječ« i koji je doživio dva izdanja. Knjigu je na engleski jezik preveo Veselin Rakočević. Početak je u  19 sati.
 
Dalija Aćin na 24. tjednu 
suvremenog plesa
 
Beogradska koreografkinja i redateljica Dalija Aćin sudjelovala je na 24. Tjednu suvremenog plesa, prestižnom hrvatskom festivalu koji se održava u Zagrebu i Rijeci. Ona je sa svojom najnovijom predstavom »Handle with great care« nastupila u ponedjeljak u riječkom HKD, dok se u utorak sa istim uratkom predstavila u zagrebačkom ZKM-u. 
Inače, na festivalu koji je otvoren prošle subote i traje do 10. lipnja, osim koreografa hrvatske plesne scene gostuju vodeći svjetski koreografi i kompanije kao što su Vera Mantero, Luiz Lekavalije, Kibuc plesni teatar, Aterbaleto i mnogi drugi.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika