Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uvreda za stranke nacionalnih manjina

Nakon što je predsjednik Skupštine Republike Oliver Dulić u hrvatskom programu Radio Subotice izjavio, kako je »u Subotici sazrelo vrijeme da nacionalne stranke ne budu više dominantne i da te stranke, koje u svojim redovima imaju pripadnike svih nacionalnosti, a koje prije svega ne brinu o pitanjima prava nacionalnih manjina, najzad pobjede i u Subotici« Savez vojvođanskih Mađara uputio je 1. lipnja pismo Oliveru Duliću u kojemu su ocijenili da ova izjava za »Subotičane, pripadnike nacionalnih manjina predstavlja najveću moguću uvredu«. 
Predsjednik SVM-a István Pásztor je ocijenio, da je stav Olivera Dulića kao predsjednika Narodne skupštine »i u tom svojstvu predsjednika svih građana, čak i onih koji su glasali za stranke nacionalnih manjina« neprihvatljiv i da »predstavlja čak i omalovažavanje stranke, čiji predsjednik sjedi upravo u zastupničkom klubu Demokratske stranke u republičkom parlamentu«.
Podsjećajući na izjave Dulića prije izbora za predsjednika Skupštine Pásztor je ocijenio kako »umjesto da Vas brine rječnik koji se koristi i ozračje koje vlada u najvišem predstavničkom domu Srbije, bavite se predstojećim lokalnim izborima u Subotici. I radite to na način suprotan onom za koji se zalažete u domu čiji ste predsjednik. Prema mom dubokom uvjerenju Vaša izjava predstavlja najtipičniji primjer intolerancije prema različitosti i zasigurno doprinosi netoleranciji, nekulturi i podjelama u Subotici« navodi se u pismu.
Pásztor je pozvao Olivera Dulića da se ispriča svim građanima »koje je svojom neprimjerenom izjavom uvrijedio«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika