Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Most sa su­vre­me­nim te­a­tar­skim okruženjem

U subotičkom Narodnom kazalištu predstoji gostovanje Istarskog narodnog kazališta iz Pule, čiji će ansambl 23. rujna odigrati dvije predstave na sceni »Jadran«. Prva predstava »Gretica, stranica 89.« u režiji Roberta Raponje igrat će se s početkom u 19 sati, a druga predstava »Štorija od Otavija i Nikolete«, također u režiji Roberta Raponje, igrat će se s početkom u 21 sat.
    Pokraj gostovanja Istarskog narodnog kazališta novost u subotičkom Narodnom kazalištu je i postavljanje na scenu komada »Ptičice« koji je napisao Filip Šovagović. Predstava će se igrati na hrvatskom jeziku.
STRATEGIJA SUBOTIČKOG NARODNOG KAZALIŠTA: »Drama na srpskom jeziku početkom studenog započet će s radom na komadu »Ptičice« Filipa Šovagovića. Predstavu će režirati Robert Raponja, redatelj iz Hrvatske. Što se tiče gostovanja hrvatskih kazališnih kuća, nastavit će se suradnja s osječkim Hrvatskim narodnim kazalištem, planiramo dogovoriti njihovo gostovanje u listopadu. Postavljanjem komada »Ptičice«, gostovanjem Istarskog kazališta iz Pule, kao i suradnjom s osječkim kazalištem, nastojimo zadovoljiti kulturne potrebe svih Subotičana, što je strategija našeg kazališta«, kaže ravnateljica subotičkog Narodnog kazališta mr. Ljubica Ristovski, napominjući, kako su dvoje glumaca ansambla ovog kazališta, Branko Lukač i Vladimir Grbić, sudjelovali na ljetnoj kazališnoj radionici, koju je organiziralo Istarsko narodno kazalište u Puli, a novost je i što će recitatorima Hrvatske čitaonice Subotica biti omogućeno prisustvovanje na probama i upoznavanje s procesom nastanka predstava.
SUVREMENA PRIČA: Postavljanjem komada »Ptičice«, prema riječima umjetničkog direktora drame na srpskom jeziku Svetislava Jovanova, teži se zadovoljenju kulturnih potreba svih Subotičana i to ne samo putem gostovanja hrvatskih kazališnih kuća, nego i uvrštavanjem na repertoar komada koji će se igrati na hrvatskom jeziku.
    »Komad ‘Ptičice’ primjer je iz nove hrvatske dramske književnosti. Željeli smo imati na repertoaru predstavu koja će prije svega komunicirati s mlađom i urbanom publikom. Zajedno s redateljem Robertom Raponjom došli smo do izbora tog komada, koji je treći dramski tekst Filipa Šovagovića. U pitanju je suvremena priča, koja prema mom mišljenju pokazuje, kako su društvene prilike prilično slične u našim susjednim sredinama. Priča je to o ljudima, koji se s manje ili više uspjeha snalaze u aktualnom vremenu tranzicije, a radnja priče je smještena u ambijent zatvora, što je opet šira metafora stvarnosti. Redatelj Raponja poznat je po dinamičnim predstavama koje je radio, a izazov je što će se ansambl drame na srpskom jeziku oprobati u drugačijem jeziku i ulogama«, kaže Jovanov, ističući, kako je bitna dimenzija predstave »Ptičice« što nosi i atraktivne dijelove mjuzikla. U predstavi će nastupiti veći dio ansambla, a gledatelji će imati priliku uživati u modernom kazališnom izrazu. Premijera se planira koncem godine.
KOMUNIKACIJA I U ŠIREM OKRUŽENJU: »Predstavu ‘Ptičice’ nastojat ćemo pokazati i u Republici Hrvatskoj i time želimo testirati kako predstava komunicira i u širem okruženju. Paralelno s ovim projektom uspostavljamo i prvu fazu suradnje sa suvremenim dramskim piscima iz Hrvatske i nastojat ćemo realizirati još jedan komad koji će se igrati na hrvatskom jeziku sljedeće sezone. Zamisao je da taj komad režira redatelj iz ove sredine. U još širem kontekstu, u siječnju će na naš repertoar bit postavljena predstava ‘Ler’, koju je napisala Maja Pelević, a režirat će je Slađana Kilibarda, koja je završila Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, a koja je Zagrepčanka. Naša je želja uspostaviti most sa suvremenim teatarskim okruženjem«, kaže Svetislav Jovanov, izražavajući nadu kako će, prema dosadašnjim dogovorima, Filip Šovagović prisustvovati subotičkoj premijeri predstave »Ptičice«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika