Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I dalje protiv rušenja zgrade subotičkog kazališta

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i dalje je protiv rušenja tri četvrtine zgrade subotičkog Narodnog kazališta, odlučeno je na sjednici Vijeća ove stranke. DSHV je uputio pismo novom ministru kulture Republike Srbije Vojislavu Brajoviću u kojemu se upozorava da je »naša država potpisnik većeg broja međunarodnih dokumenata kojima se obvezuje da će se prilikom tretmana spomenika kulture pridržavati određenih principa zaštite spomenika kulture«, a da je »evidentno da principi zaštite spomenika kulture nisu poštivani prilikom izrade Konzervatorskih uvjeta za rekonstrukciju, jer projekt za rekonstrukciju, odnosno novo kazalište, zahtijeva rušenje tri četvrtine postojećeg zaštićenog objekta«. 
DSHV smatra da je time »zanemaren princip očuvanja autentičnosti zgrade kao i princip očuvanja svih historijskih slojeva na jednom objektu. U  slučaju subotičkog kazališta dio objekta koji je rekonstruiran 1904. i 1927. godine proglašen je bezvrijednim i predviđen je za rušenje, što čini najveći dio zgrade«, navodi se u pismu. 
DSHV od ministra kulture traži da pokrene proces revizije konzervatorskih uvjeta i projekta za rekonstrukciju Narodnog kazališta u Subotici, kako bi se ispravile navedene nepravilnosti i sačuvao od rušenja ovaj izuzetno vrijedan spomenik kulture u Subotici, te izvršila tehnička zaštita i revitalizacija objekta po principima zaštite i revitalizacije spomenika kulture.
Osim toga na ovoj sjednici su usvojeni pravilnici, koje je pripremio Ivan Karan, o organiziranju i funkcioniranju mjesnih organizacija stranke, mladeži DSHV-a, o stegovnoj odgovornosti i članarini, a s dnevnog reda je skinut i vraćen na razmatranje Pravilnik o radu podružnica stranke. Vijećnici su izabrali za novog glavnog i odgovornog urednika stranačkog glasila »Glas ravnice« nekadašnjeg ravnatelja ovog lista i nekadašnjeg urednika subotičkog dvotjednika na hrvatskom jeziku »Žig« Vojislava Sekelja.
Odlučeno je da će 17. obljetnica stranke biti svečano obilježena 13. srpnja, a da će prvog tjedna u kolovozu biti organizirano putovanje za članove i simpatizere na izvorište Bune, Mostar, Međugorje i Sinj.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika