Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi predsjednik, za novi SDP

Novi predsjednik Socijal-demokratske partije (SDP-a) u Hrvatskoj je Zoran Milanović, izabran na konvenciji 2. lipnja. Budući da niti jedan od četiri kandidata nije imao natpolovičnu većinu, u prvome krugu su iz izborne utrke ispali Milan Bandić i Tonino Picula, a u drugome krugu je iz ove političke borbe ispala i Željka Antunović. Milanović je u drugom krugu glasovanja dobio 828 glasova, a njegova protukandidatkinja Željka Antunović 675. On je ovim izborom postao drugi šef SDP-a. Ivica Račan je stranku vodio 17 godina, a umro je krajem travnja 2007. godine. Dvadesetak dana prije smrti podnio je ostavku na mjesto predsjednika zbog teškog zdravstvenog stanja. Novoizabrani predsjednik će voditi SDP do redovite izborne konvencije, koja će biti održana poslije parlamentarnih izbora, na jesen. 
POBJEDOM DO PROMJENA: Novi predsjednik SDP-a pozvao je članove SDP-a da krenu dalje u izbornu pobjedu nad HDZ-om, onako kako bi to htio Ivica Račan, da okupljaju, a ne razdvajaju, dodavši da će se držati svake svoje riječi izgovorene u kampanji za predsjednika SDP-a.
U hrvatskim su medijima iznošene procjene kako izbor Milanovića na čelo SDP-a donosi   radikalne promjene, na koje je članstvo SDP-a očito bilo spremno. Naime, Milanovićeve metode i način razmišljanja po mnogo čemu se razlikuju od stila njegovog prethodnika. On je i tijekom kampanje tražio promjene, za razliku od njegovih protukandidata koji su članovima obećavali kontinuitet. Nakon proglašenja pobjede Milanović je ponovno poručio da više ništa neće biti isto i da SDP neće biti isti. 
Ipak do parlamentarnih izbora njegovi stranački istomišljenici i neistomišljenici ne trebaju očekivati veća iznenađenja ili promjene. Izborni timovi su formirani i Milanović će ih, a to je i poručio, pustiti da posao odrade do kraja. Ujedno, u slučaju SDP-ove parlamentarne pobjede Milanović će imati i »pravi« legitimitet da postavi SDP na nove temelje, osnova čega su promjene i to radikalne. Nema sumnje da će uskoro javnosti  istaknuti i premijerskog kandidata Ljubu Jurčića te da će SDP pokušati na tom dvojcu povećavati sadašnji rejting.
Novi predsjednik SDP-a Zoran Milanović je gostujući u emisiji Nedjeljom u dva na HRT-u najavio i kako SDP planira samostalno izaći na izbore, a s HNS-om je moguća postizborna koalicija. Izjavio je i kako u novoj vladi ima mjesta za Radimira Čačića, ali ne na premijerskom mjestu na kojem pak vidi Ljubu Jurčića. U novoj vladi vidi i Vesnu Pusić i misli kako bi bila dobra kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova. No, HNS-u ipak zamjera što kao slabija stranka od SDP-a želi uzeti dvije najvažnije pozicije u vladi. U svezi sa statusom Srba povratnika, stav novog predsjednika najjače oporbene stranke je da oni svakako trebaju dobiti pravo na otkup stanova što bi mogla biti određena ruka pomirenja s građanima srpske nacionalnosti. 
STRANAČKE REAKCIJE: Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, komentirajući izbor Milanovića, istaknuo je kako je SDP dobio predsjednika i da HDZ poštuje tu činjenicu. Međutim, dodao je, kako je pobijedio Račana 2003. te da će tako pobijediti i Milanovića 2007. godine. Na upit zašto nije čestitao SDP-u na izboru novog predsjednika stranke, Sanader je odgovorio kako to nije demokratska praksa, te da bi bilo »licemjerno zaželjeti uspjeh nekomu protiv koga se borimo i želimo ostvariti pobjedu«. Za razliku od njega, Vladimir Šeks je čestitao Milanoviću, te ocijenio kako je njegov izbor očito bio uvjetovan zahtjevom za promjenama i novim licima u SDP-u.
Predsjednik HSP-a Anto Đapić čestitao je Zoranu Milanoviću na izboru za predsjednika SDP-a, ocjenjujući kako je pred njim sigurno velik posao, s obzirom na velika očekivanja njegove baze. 
Potpredsjednik HSS-a Božidar Pankretić u je rekao kako je Milanović jedan od rijetkih političara koji ne dolazi iz 90-ih godina, te da nastupaju određene generacijske smjene i to drži pozitivnim. 
Predsjednica HNS-a Vesna Pusić je dodala kako HNS ostaje na istim pozicijama, da i dalje postoji mogućnost suradnje sa SDP-om te kako se nada da će suradnja napredovati. 
Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić je ocijenila kako »Milanović donosi novu generaciju i smjenu starih«, što je, kako smatra, »definitivno novi SDP«. 
Predsjednik IDS-a Damir Kajin je ocijenio kako »Milanović može dobiti parlamentarne izbore iako je sigurno da ih HDZ neće izgubiti bez borbe pa tek počinje prava izborna bitka«.                          g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika