Arhiv tekstova Arhiv tekstova

DSHV na mjesnim izborima - samostalno i u koaliciji

Mjesne su zajednice institucije lokalne samouprave i samoorganiziranja preko kojih se građani uključuju u poslove općine glede rješavanja zajedničkih interesa i potreba. Izbori za članove skupština mjesnih zajednica Općine Subotica bit će održani 17. lipnja. Na ovim izborima sudjelovat će i kandidati Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a predstojeći izbori su posebice važni za žitelje prigradskih mjesnih zajednica zbog brojnih problema, koje će u sljedeće četiri godine trebati rješavati izabrani kandidati. 
Antun Lulić, jedan od koordinatora DSHV-a za dolazeće izbore za članove skupština mjesnih zajednica, kaže kako se više od mjesec dana radilo na pripremama, formiranju lista kandidata i prikupljanju potrebnog broja potpisa za kandidate. 
PRIPREME ZA IZBORE: »Demokratski savez Hrvata u Vojvodini oformio je odbor za provođenje i pripremu kandidata za ove izbore. Obišli smo većinu mjesnih organizacija DSHV-a, održali sastanke s predsjednicima i članovima mjesnih organizacija i pokrenuli akciju za kandidiranje za izbore članova skupština mjesnih zajednica. Glede izbora mnogo posla je obavljeno, kao što je prijavljivanje kandidata i osiguranje podrške«, kaže Lulić i napominje kako će mjesne organizacije DSHV-a na izborima sudjelovati samostalno ili u koaliciji s drugim strankama.
»Predsjedništvo DSHV-a donijelo je odluku da mjesne organizacije DSHV-a mogu odlučivati hoće li s nekom strankom demokratske opcije, eventualno, formirati koaliciju ili će samostalno sudjelovati na izborima. Vodstva i članovi mjesnih organizacija najbolje poznaju situaciju u svojim mjesnim zajednicama i shodno tome donijeli su odluke o samostalnom ili koalicijskom sudjelovanju na izborima«.
ODABIR KANDIDATA: Za jednog kandidata za ove izbore potrebno je bilo prikupiti 30 potpisa, a ako su na listi četiri kandidata onda je bilo potrebno prikupiti 100 potpisa. Liste kandidata su se morale zaključiti do 1. lipnja. Kandidati DSHV-a sudjeluju na ovim izborima u mjesnim zajednicama: Gat, Bajmok, Ker, Bikovo, Ljutovo, Aleksandrovo, Verušić, Stari Žednik, Tavankut, Novo Selo, Mali Bajmok, Mala Bosna, Đurđin i Palić. 
Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić kaže kako je nedavno, zbog rješavanja određenih problema u ovoj stranci, isključeno nekoliko članova od kojih su neki obnašali dužnost predsjednika mjesnih organizacija, te je proteklih tjedana obavljen izbor novih dužnosnika u mjesnim organizacijama Aleksandrovo, Palić, Đurđin i Sjever-Jug.
»Naša stranka sprovela je brojne aktivnosti glede priprema za predstojeće izbore za članove skupština mjesnih zajednica. Koordinatori Pere Horvacki i Antun Lulić pomažu mjesnim organizacijama DSHV-a da se što bolje organiziraju za ove izbore. Nije problem pobijediti u nekoj mjesnoj zajednici, nego je problem ima li dovoljno ljudi koji su spremni volonterski raditi četiri godine za građane mjesne zajednice. Zbog toga je važan odabir kandidata«, kazao je Kuntić.
PROBLEMI PRIGRADSKIH NASELJA: Sadašnji predsjednik Savjeta skupštine mjesne zajednice Verušić Miroslav Kiš prvi je na izbornoj listi DSHV-a u ovoj mjesnoj zajednici.
»U pitanju je prigradska mjesna zajednica koja ima tipične seoske probleme. Realizacija izgradnje doma mjesne zajednice Verušić je završena. Tako je, nakon 15. godina od osnivanja, naša mjesna zajednica dobila službene prostorije, ali ima još mnogo problema koje treba rješavati i zbog toga su ovi izbori važni za nas. Na našoj izbornoj listi su kandidati koji žele raditi na rješavanju tih problema i to su većinom mladi ljudi. Problemi koje želimo riješiti su uvođenje fiksne telefonske mreže, sprovođenje plinofikacije i kablovske televizijske mreže, te izgradnja i popravak putova. Konkurirat ćemo s našim projektima i u budućnosti očekujemo veću pomoć od Općine. Smatram da je veoma važno ulagati u lokalne zajednice, jer one su osnova za razvitak cjelokupnog društva«, kaže Miroslav Kiš. 
Poljoprivredni proizvođač Antun Nađheđeši prvi je na izbornoj listi DSHV-a u mjesnoj zajednici Mala Bosna i prema njegovim riječima buduće članove skupštine ove mjesne zajednice čeka mnogo posla.
»U našoj mjesnoj zajednici ima mnogo salaša i mnoge putove bi trebalo popraviti kako bi se time olakšao život onima koji stanuju na tim salašima. Prije svega bi trebalo izgraditi cestu prema Hrvatskom Majuru, koji je sada zemljani put i na jesen i zimu je teško prohodan, a petnaestero djece s Hrvatskog Majura dolazi ovdje u školu.  Također bi se trebala realizirati i izgradnja staze za bicikliste pokraj ceste od Male Bosne do Bajmoka zbog sigurnosti u prometu. Domet postavljene antene za internet nije dovoljan da pokrije cijelo naselje i trebalo bi postaviti još jednu takvu antenu. Jedan od problema je i dotrajali krov na crkvi Presvetog Trojstva, koji bi se trebao obnoviti. Ulaganja su potrebna i za održavanje školske zgrade, a najvažnije je postaviti ogradu oko školske zgrade, koja se nalazi u prometnoj ulici. Problem su i dotrajale drvene bandere koje bi trebalo zamijeniti betonskim. Sve su to poslovi, koje su kandidati s naše liste spremni početi rješavati«. 
POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA: Aktualni predsjednik mjesne zajednice Stari Žednik Mirko Ostrogonac, prvi je na izbornoj listi DSHV-a u ovoj prigradskoj mjesnoj zajednici, gdje je, prema njegovim riječima, u posljednje četiri godine mnogo urađeno za poboljšanje uvjeta života njenih žitelja.
»Kontinuitet rada je važan i zbog toga smo nastojali da na našoj listi polovicu kandidata čine oni koji su već uključeni u rad mjesne zajednice, a drugu polovicu oni kandidati koji se žele uključiti u rad. Svake godine poklanjali smo pažnju investicionim ulaganjima u infrastrukturne projekte. Ti iznosi su se kretali od 1 do 4 milijuna dinara. Obnovili smo zgradu zdravstvene ambulante, jedan dio trotoara i izgradili nove trotoare, obnovljen je krov škole, kao i Dom kulture, koji je bio u zaista jadnom stanju. Osim tih investicijskih poslova nastojali smo obogatiti kulturnu sferu i sportske aktivnosti, a nastojali smo evidentirati i socijalnu problematiku, naročito kod starijih obitelji. Jedan od poslova, koji je već započeo, je podizanje nove trafo-stanice za skupinu salaša prema Bačkoj Topoli zbog sadašnjeg slabog napona električne energije. Ove jeseni treba započeti i postavljanje instalacija za plin i kablovsku televizijsku mrežu, te zamjena dosadašnje telefonske instalacije u dužini od 18 kilometara. Planira se i postavljanje rasvjete na školskom igralištu, kao i izgradnja igrališta za djecu mlađe dobi. Važan segment rada naše mjesne zajednice je i aktivnost glede zaštite životnog okoliša, glede čega pomažemo Ekološkom forumu žena«, kaže Mirko Ostrogonac i ističe da je za obavljanje svih tih poslova važna podrška birača, koji će svojim glasovima podržati sprovođenje daljnjih radova i aktivnosti u njihovoj mjesnoj zajednici.   
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika