Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Njegovanje stila sviranja tambure

Muzička škola u Subotici izgrađena je još davne 1868. godine. U drugoj polovini 20 stoljeća u sklopu ove škole osniva se i tamburaški odjel. Prvi profesor tambure, koji je ujedno bio i osnivač ovog odjela, je Lazar Malagurski. On je zaslužan za uvođenje tambure u Muzičku školu.
    Kada je čika Lazo, kako su ga učenici zvali, otišao u mirovinu, godinu dana nastavnik tambure  bio je Saša Vidicki. Nakon toga, točno prije deset godina, u školu je došla prof. Mira Temunović, koja tu i danas radi. Njenim dolaskom u srednju Muzičku školu uvedene su novine. Naime iste godine otvorena je i srednja Muzička škola za tamburu.
ODJEL-TAMBURA: Sada u Muzičkoj školi u Subotici postoji odjel za tamburu u osnovnoj školi, kao i u srednjoj. Tamburaški odjel u osnovnoj Muzičkoj školi broji 45 učenika s kojima rade tri profesora: Mira Temunović, Vojislav Temunović i Milan Pridraški. U srednjoj školi ima četiri učenika, a s njima radi prof. Mira Temunović. Instrumenti koji se mogu izučavati u osnovnoj školi su A-basprim i E-prim, dok u srednjoj školi postoji mogućnost svirati i tamburaško čelo. Tijekom školske godine djeca se pripremaju za razne smotre, javne satove i natjecanja. »Nastojimo da dijete barem dva puta godišnje nastupi, a talentiranije spremamo i za razna natjecanja i druge nastupe. Na mnogobrojnim natjecanjima učenici su postigli mnoge nagrade i priznanja. Dječji tamburaški orkestar išao je na republičko natjecanje u Kragujevac, gdje je osvojio prvo mjesto. Na svim natjecanjima smo pohvaljeni za stilsko muziciranje, dinamiku i karakter«, kaže Mira Temunović.
    Sve do prije deset godina tambura se kao instrument na svim nastupima pojavljivala sama, no, sada je uvedena korepeticija, tako da ovaj instrument ima pratnju klavira. Naime, to su bile neke od propozicija na nastupima, pa su ovaj način rada, kako je rekla Mira Temunović, morali uvesti na koncertima i natjecanjima.
OSNOVCI I SREDNJOŠKOLCI: Nešto, po čemu se ova škola razlikuje od drugih osnovnih škola, je i to da učenici na kraju školske godine polažu ispite iz svih stručnih predmeta. Svake godine u ovoj školi se obnavlja upis u novu školsku godinu. Ove godine ima oko 10 polaznika, koji će se u ovoj školskoj godini prvi puta susresti s tamburom. U okviru osnovne škole djeluje i dječji tamburaški orkestar. Što se tiče srednje škole, u prvom razredu ima dva učenika, a u drugom i trećem po jedan učenik. Kako nam je ispričala prof. Temunović, do sada srednju Muzičku školu, odjel tambura, završilo je sedam učenika i to četiri učenika E-prim, dva učenika A-basprim i jedan učenik tamburaško čelo. Sada u srednjoj školi ima dva učenika na E-primu i po jedan učenik na A-basprimu i tamburaškom čelu. Osim učenika iz Subotice, srednju Muzičku školu, odjel tambura, upisuju i učenici iz okolice, kao i iz Sombora i Bačkog Petrovog Sela. Svi srednjoškolci, pokraj glavnog predmeta – tambure, u srednjoj školi imaju još tri predmeta koja su vezana za ovaj instrument, koja su također obvezna. To su: orkestar, čitanje s lista i komorna glazba.
    Kako je profesorica Mira Temunović rekla, osnovni cilj je njegovanje vojvođanske tambure, stila sviranja, koji se na našim prostorima čuva već dugi niz godina. Tambura na ovim prostorima ima svoj specifičan stil sviranja, no, iz godine u godinu mogućnosti muziciranja na ovom instrumentu dostižu zavidno mjesto. Ovaj žičani instrument nudi svoju bogati lepezu izbora kompozicija, od narodne glazbe, pa sve do svjetskih klasičnih djela.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika