Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pola stoljeća likovnog stvaralaštva

Pedeset godina rada poznata samouka slikarica iz Subotice Ruža Tumbas (1929.) obilježila je  retrospektivnom izložbom, koja je prošloga petka 18. svibnja, otvorena u Salonu Moderne galerije »Likovni susret« u Subotici. 
Izložbu čini 50 slika nastalih u proteklih pola stoljeća, na kojima dominiraju salaši – prepoznatljiv motiv u velikom umjetničinom likovnom opusu. S obzirom da je većina radova nastala u tehnici pastela, posebnost izložbi daju autoričini prvi samostalni radovi iz 1957. godine, koje je kao tadašnja članica likovne sekcije slikara amatera pri poduzeću »Bratstvo«, načinila u tehnici ulja.
Ispred organizatora izložbe – Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« – nazočne na otvorenju pozdravio je predsjednik Josip Horvat, istaknuvši, među ostalim, kako je riječ o izvanrednoj umjetnici specifičnog i prepoznatljivog izraza, koja svoje umijeće nesebično dijeli sa svima. Namjesto povjesničara umjetnosti Bele Durancija, koji je autor teksta u pratećem katalogu, izložbu je otvorio mons. dr. Andrija Kopilović. 
»Uvijek sam se divio onom ‘velu’ koji ne samo radi tehnike i tematike, nego radi duhovne poruke prekriva pastele Ruže Tumbas, te oni postaju uvijek nadahnuće za novi san ili plodonosno sjećanje. Njena skromnost i dobrota je njena autentičnost koja se u slikama prepoznaje i uživa. Ona je priča za sebe. Kada dodamo njen uvijek blagi osmijeh, onda imamo sada razlog čestitanju, radosti i zahvalnosti«, zaključio je Kopilović.
Prigodom otvorenja nastupili su tamburaši Glazbenog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, te Marko Križanović, učenik 2. razreda smjera tambure u nižoj Muzičkoj školi u Subotici.
Izložba slika Ruže Tumbas može se pogledati do 8. lipnja. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika