Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čarobna vizualnost Dalekog istoka

U okviru natjecateljskog programa, na festivalu je u utorak gostovalo Gradsko kazalište lutaka iz Splita. Splićani su nastupili s predstavom »Lepeza mladosti«, za koju je prema japanskoj narodnoj priči tekst napisao Jasen Boko, a režirao je Joško Juvančić. 
Riječ je univerzalnoj i poučnoj priči u kojoj dobro nadvladava zlo, odnosno ljubav pobjeđuje pohlepu. Dinamična i na momente duhovita, radnja predstave govori o bogatom starom trgovcu koji želi oženiti lijepu, ali siromašnu ribarovu kći Machiko, koja se pak voli s mladim i također siromašnim Kenjiem. Kako njihova ljubav biva onemogućena, Kenji si kroz zaplet (u kojem se pojavljuju fantastična bića karakteristična za japanski folklor) osigurava »lepezu mladosti« što postaje mogućnost za rješavanje njegovih ljubavnih problema. Naime, pomoću lepeze bogatom starcu vraća mladost (koju ovaj pohlepom zlorabi), a sebi voljenu Machiko, te na kraju sve završava s poznatom rečenicom »živjeli su dugo i sretno«.  
U predstavi je posebno atraktivan vizualni aspekt (izrada lutaka, kostima i scenografije) koji je osmislila glasovita Vesna Balabanić. Čarobnu vizualnost inspiriranu kulturnom tradicijom Dalekog istoka, upotpunjuje upečatljiva glazba Mirka Krstičevića.
Lutke animiraju i uloge tumače: Srđan Brešković, Alin Antunović, Milena Blažanović, Andrea Majica, Ivan Medić, Branimir Rakić, Ivica Beatović i Sanja Vidan. 
Predstava »Lepeza mladosti« osvojila je brojne nagrade, poput one za najbolju lutkarsku predstavu u 2005. (9. Susret profesionalnih lutkarskih kazališta ASSITEJ), te nagrade za najbolji glumačko-animatorski ansambl na Naj, Naj Festivalu u Zagrebu 2006. godine.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika