Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Odobrena koprodukcija za snimanje 
filma o slamarkama na HRT
 
Povjerenstvo za vanjske produkcije HRT-a u četvrtak 18. svibnja, odobrilo je dugo očekivanu koprodukciju za snimanje dokumentarnog filma o slamarkama »Od zrna do slike« redatelja Branka Ištvančića. Riječ je o prvom ovakvom projektu koji će se snimati u potpuno profesionalnim uvjetima i u četiri godišnja doba, a početak snimanja planiran je ove jeseni u okviru Olimp produkcije iz Zagreba i koprodukcije s HRT-om. Film će se snimati u HD rezoluciji, a premijera se očekuje godinu dana nakon početka snimanja u jesen 2008. u Subotici i u Zagrebu. Više o ovom projektu možete pogledati na web stranicama redatelja u dijelu posvećenom aktualnim projektima: www.istvancic.com/aktualni-projekt.htm
 
HKUD »Ljutovo« u Belišću
 
Dramska sekcija HKUD »Ljutovo« iz Ljutova gostovat će na memorijalu Dragutina Merza u Belišću u Republici Hrvatskoj, koji se održava za vikend. Ljutovčani će se tamošnjoj publici predstaviti s komadom »Klupče« Pere Budaka, u režiji Nandora Klinockog.
 
 »Dani dramskog studija« u Subotici
 
Večeras (petak, 25. svibnja) u Subotici počinje 12. festival »Dani dramskog studija« kojeg organizira AKUD »Ivo Lola Ribar«. U trodnevnom programu na više lokacija (caffe YU Fest, Plato dr. Zorana Đinđića, Studio »Deus ex Machina«, Stara pizzeria, Fly, Dječje kazalište) bit će igrano 13 predstava kazališnih trupa iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Poljske, Hrvatske i Mađarske.  
 
Održan susret subotičkih zborova
 
Glazbeni odjel Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« organizirao je po 11. puta Susret subotičkih zborova, koji je održan u nedjelju 20. svibnja u subotičkoj katedrali-bazilici Svete Terezije Avilske. 
Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je 10 zborova: Zbor reformatske crkve, Mješoviti zbor udruge umirovljenika, Zbor Sveta Terezija, Mješoviti hor SKC »Sveti Sava«, Zbor Evangelističke Crkve »Luterova Ruža«, Zbor župe Marija Majka Crkve, Ženski omladinski zbor, Komorni zbor »Pro musica«, Komorni zbor »Collegium Musicum Catholicum« i Crkveni hor pri hramu svetog Vaznesenja Gospodnjeg »Slavenska«.
Već tradicionalno, koncert je okončan uz »Canticorum Iubilo« G. F. Händela, u čijoj su izvedbi sudjelovali svi zborovi.
Zagrebačka književnica Sanja Pilić 
u Subotici
 
Na poziv Gradske knjižnice, u Subotici će u petak, 25. svibnja, u čitaonici Gradske knjižnice gostovati popularna književnica za djecu i mlade, Sanja Pilić iz Zagreba. Susret je zakazan za 18 sati, a istoga dana, u 14 sati, književnica će gostovati u OŠ »Matka Vukovića«. 
Sanja Pilić je autorica dvadesetak knjiga i dobitnica prestižnih nagrada za dječju književnost. Dobitnica je nagrade »Grigor Vitez« za knjige »O mamama sve najbolje« i »Sasvim sam popubertetio« te nagrade »Ivana Brlić Mažuranić« za knjigu »Mrvice iz dnevnog boravka«. 
Susret je organiziran uz potporu Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba.
 
Izložba karikatura Davora Štambuka 
na Paliću
 
U sklopu prvoga dana »Urbanih vinskih radosti« na Paliću, u petak 25. svibnja, s početkom u 18 sati, na terasi Male gostione bit će otvorena izložba karikatura Davora Štambuka iz Splita. Glasoviti hrvatski karikaturist predstavit će se u okviru dvodnevnog programa na kojem će biti priređene i druge zanimljivosti poput otkrivanja spomen ploče Beli Hamvasu i humanitarnog kuhanja riblje čorbe u organizaciji Rotary kluba Palić.
 
Simpozij »Dani Ilije Okrugića« u Zemunu
 
Zemun će narednih dana biti domaćinom II. Dana Ilije Okrugića, a ovaj će simpozij će okupiti dosta poznatih imena koja će pridonijeti rasvjetljavanju života i djela ovog znamenito Srijemca, koji je prvi u literaturu uveo pojam Šokac, odnosno Šokica.
Prvoga dana, u petak, 25 svibnja o životu i djelu Ilije Okrugića-Srijemca govorit će dr. Jasna Melvinger, dr. Cvijeta Pavlović, prof. Đuro Rajković, vlč. Marko Kljajić i dr. Vlatko Rukavina, a istu večer bit će otvorena izložba zemunskih i srijemskih slikara.
Drugoga dana, u subotu, 26. svibnja, o drugim znamenitim Srijemcima govorit će: dr. Stanislav Marijanović o dr. Živku Bertiću, prof. Jasna Ivančić o Josipu Kolundžiću, mr. Željko Grac o dr. Mati Iviću, dr. Šimun Jurišić o Milošu Bandiću i Ivi Andriću, dr. Đuro Vidmarović o Gustavu Krklecu, Mato Batorović o Mladenu Barbariću i Rudolfu Mađeru i Slavko Žebić o Isi Velikanoviću.
Simpozij se održava u Knjižnici i čitaonici »Ilija Okrugić« u Zemunu a organizatori su Udruga Zemunaca u Republici Hrvatskoj te Zajednica Hrvata u Zemunu.
S. Ž.
»Jelačićevi« tamburaši gostuju 
u Nijemcima
 
Članovi tamburaške sekcije HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina nastupit će idućeg petka 1. lipnja, na tamburaškoj večeri u Nijemcima (RH) u okviru manifestacije »Divan je kićeni Srijem«. Tom prigodom oni će predstaviti i rad svojeg Društva. 
Manifestacija »Divan je kićeni Srijem« održava se pod generalnim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, a u suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika