Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spoj dva hrvatska ruba

U Kulturno-informativnom centru (KIC) u Zagrebu, održana je prošloga četvrtka 17. svibnja, tribina »Hrvatska riječ Gradišća i Bačke« na kojoj su predstavljeni »Panonski ljetopis« Panonskog instituta u Pinkovcu i zbirka pjesama hrvatskog književnika iz Bačke Milovana Mikovića »Slušaj: zemlja, riječi«.
Organizator ove tribine bio je Kulturno-informativni centar u suradnji s Udrugom za potporu bačkim Hrvatima, a otvorio ju je voditelj Naco Zelić. Uvodnu riječ održao je predsjednik Udruge za potporu bačkim Hrvatima dr. Stjepan Skenderović rekavši kako mu je čast i zadovoljstvo pozdraviti Hrvate iz Gradišća i Bačke, čuvare neuništivog hrvatskog duha i bogate hrvatske kulturne baštine u zemljama u kojima žive.
PANONSKI LJETOPIS: Dr. Sanja Vulić prvo je predstavila 14. broj »Panonskog ljetopisa« u izdanju Panonskog instituta u Pinkovcu, ustvrdivši kako je on od samog svog početka, od 1993. godine, bio zamišljen kao jedna kulturna silnica koja spaja različite narode panonskog prostora, prije svega Hrvate koji su u otocima rasuti duž Panonske ravnice. »Urednik ‘Panonskog ljetopisa’ dr. Robert Hajszan počeo je već nakon nekoliko izdanih knjiga uključivati u kulturnu djelatnost Panonskog instituta i Hrvate iz ostalih krajeva. S obzirom da je težište uvijek bilo na Panoniji, u ‘Panonskom ljetopisu’ uvijek je bilo mjesta i za Hrvate iz bačke ravnice, bilo da je riječ o njihovim osobnim autorskim radovima, bilo da su to prilozi o velikanima s hrvatskog Podunavlja«, rekla je dr. Vulić i zaključila kako je svima onima kojima su grane hrvatskog naroda na srcu, ma gdje bili, »Panonski ljetopis« obvezna literatura i zanimljivo štivo.
SLUŠAJ: ZEMLJA, RIJEČI: Predstavljajući najnoviju knjigu Milovana Mikovića »Slušaj: zemlja, riječi«, dr. Vulić je istaknula kako je današnji kulturni život Hrvata u Bačkoj, osobito u gradu Subotici, teško zamisliti bez djelatnosti ovog književnika. »Taj se istaknuti hrvatski kulturni djelatnik i književnik, koji svojem rođenjem pripada bunjevačkoj skupini Hrvata u Bačkoj, ovom prigodom predstavlja gradišćansko-hrvatskoj i ostaloj čitateljskoj publici na panonskom, a naravno i širem prostoru. Kao pjesnik tajanstvene bačke ravni, Miković je istodobno i panonski pjesnik općenito. Zbog toga zbirka ‘Slušaj: zemlja, riječi’ pripada okrilju pinkovskog Panonskog instituta i teritorijalno, ali i svojom tematikom«, rekla je dr. Vulić i naglasila kako ova zbirka sadrži 51 pjesmu i predstavlja Milovana Mikovića kao pjesnika univerzalnih tema, ali istodobno i kao pjesnika duboko uronjenog u svoju bačku stvarnost, u svakodnevnicu onoga kutka Bačke za koji je svojim podrijetlom, svojim rođenjem, svojim životom i svojom djelatnošću sudbinski vezan. »Ukratko, u prostranstvu Panonije koja se diči svojom višejezičnošću i multikulturalnošću, nedvojbeno treba biti mjesta i za književne i kulturne djelatnike kao što je Milovan Miković, pravi Panonac, pravi Bunjevac i pravi Hrvat«, zaključila je dr. Sanja Vulić. 
Tribinu je zaključio gradišćanski Hrvat Franjo Ostović pročitavši nekoliko pjesama iz ovogodišnjeg Panonskog ljetopisa.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika