Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Medvjedić Cuker

Kada je prošle godine, 29. studenoga, došao na svijet, sin polarne medvjedice iz ZOO vrta na Paliću odmah je postao senzacionalnom atrakcijom i »predmetom« brojnih medijskih špekulacija. Jer, rađanja bijelog medvjeda izvan njegovog prirodnog staništa prava je rijetkost. Opet, po mnogima najljepši ZOO u državi, može se pohvaliti već trećim porodom »kralja polarnih predjela«. Iako je već o malom Cukeru, kako je nazvan od strane čitatelja lokalnih novina, napisano mnogo toga, ipak smo se odlučili za polugodišnjicu njegovog rođenja (29. svibnja) napraviti jednu malo iscrpnije reportažu o njemu samom i ljudima koji se od prvoga dana skrbe o njemu.
CUKER: Polarni »mališan« rođen je 29. studenoga prošle godine sa samo 500 grama (što je posve normalno) bez krznenog prekrivača i cijela ga je dva mjeseca mater skrivala od ostalog svijeta. Prvi put je njegov »glas« registriran tek nakon dva mjeseca i tada počinje njegov prvi »kontakt s javnošću«. U želji da dobijemo informaciju zbilja iz prve ruke, pitali smo čuvara koji se neposredno brine o medvjeđoj populaciji
Laszlo Deak, čuvar i hranitelj
Već se sedam godina bavim ovim životinjama, ali s njima uvijek treba biti na oprezu i, prije svega, dobro ih upoznati. S obzirom da im se svakodnevno približavam oni već imaju spoznaju o meni kao prijatelju i hranitelju i nemam većih problema u kontaktu s njima. Medvjede hranimo dva puta dnevno, ujutro oko 8 sati i poslije podne oko 17 sati, a za obrok pretežito dobivaju ribu (skuša, šaran), meso i povrće. Količinski dobivaju oko 5 kg hrane, što zadovoljava njihove dnevne potrebe za hranom, dok u nastambi imaju stalnu tekuću vodu i ovisno o žeđi, te vremenskim uvjetima mogu piti koliko žele. Od povrća najviše vole jesti mrkve i jabuke i time zadovoljavaju potrebu za vitaminima. Što se tiče malog Cukera, on jede istu hranu kao i roditelji, naravno u manjim količinama, tj. oko 0,5-1 kg hrane, a najviše voli jesti sardine. Preko dana poglavito spava, sve ovisi o dnevnim temperaturama i zato se često dogodi da ga posjetitelji niti ne vide, do sada se samo jednom okupao i to u onom manjem bazenu, ali će sigurno tijekom nastupajućeg ljeta sve više biti u vodi i rashlađivati se od visokih temperatura.
Mirko Šinković, direktor ZOO vrta
Rođenjem još jednog bijelog medvjeda u našem ZOO vrtu, dokazali smo kako unatoč znatno skromnijim i lošijim uvjetima od ostalih europskih vrtova, ipak možemo pružiti životinjama uvjete nalik onima koje imaju u svom prirodnome staništu. Jer u oko 300 ZOO kuća u Europi samo je 10 do sada imalo porode bijelih medvjeda. Parenje bijelih medvjeda uvijek se događa u ožujku i nakon 8 mjeseci graviditeta, ženka donosi mladunče na svijet koncem studenoga, što je bio slučaj s našim Cukerom, ili tijekom prosinca. Kada je rođen mali je težio svega pola kilograma, dok danas nakon pola godine već ima oko 35 kg, a kada bude navršio cijelu godinu trebao bi težiti oko 200 kg. Do svoje 2,5 godine bit će u tzv. pubertetu, punu spolnu zrelost bi trebao doseći između 4-5 godine starosti. U našem ZOO vrtu bi se trebao zadržati do konca ove godine, kada će biti transferiran u neki od drugih euro ZOO vrtova, jer se time omogućuje normalan nastavak ciklusa parenja kod njegovih roditelja.
Mirjana Alapović, PR ZOO vrta
Cuker je jamačno dodatno povećao interesiranje naših posjetitelja, ali su i ostale životinje iz našeg vrta jednako lijepe i atraktivne za vidjeti. Uz stalnu postavku, ZOO vrt nudi i brojne edukacijske sadržaje, osobito za mlađe uzraste, putem kojih djeca stječu neophodna i potrebna znanja, boraveći pritom na svježem zraku u neposrednom okruženju životinjskog svijeta. Nastojimo biti u neposrednoj svezi s našim posjetiteljima, a najbolji je dokaz i nagradna igra putem koje je i mali medvjedić dobio svoje »slatko« ime.                          g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika