Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ujedinjavanje ljudskih i financijskih potencijala

Prvi put u povijesti Hrvati koji žive i rade u Hrvatskoj i dijaspori okupili su se na Hrvatskom svjetskom saboru dijaspore (HSSD), održanom 19. svibnja ove godine u Domu Hrvatske vojske u Karlovcu i pokušali ponuditi konkretne odgovore na pitanje što činiti i kako pronaći pravi put u istinskom okretanju Hrvata sebi i svojim interesima. 
Istaknuti pojedinci i predstavnici brojnih organizacija Hrvata iz Hrvatske i svijeta pokrenuli su proces financijskih aktivnosti i organiziranja te uspostavljanja međusobne komunikacije.
DEFINIRANJE STRATEGIJE: »Hrvati su, uz Židove, najraseljeniji narod koji živi po svim državama svijeta, a kako kao narod nisu adekvatno organizirani na svjetskoj razini to se bogatstvo i prisustvo Hrvata, kao i njihova pozicija u tim zemljama, ne koriste za interes Hrvata i matične države Hrvatske. Bez obzira na brojne funkcije, mogućnosti i želje za pomoć svome narodu i svojoj državi Hrvati nemaju otvoren prostor i definiranu strategiju kako i na koji način kanalizirati tu pomoć. 
Bez čvrste organizacije i ujedinjenja ljudskih i financijskih potencijala nemamo dovoljno snage za konkretne akcije za dobrobit hrvatske nacije«, rekao je u uvodnoj riječi predsjednik Hrvatskog svjetskog sabora dijaspore prof. Niko Šoljak i dodao kako je u današnjem procesu globalizacije neminovno povezivanje po svim segmentima, nacionalnim, financijskim, ekonomskim, kulturnim, kako bismo mogli zaštititi pojedinca, njegove vrijednosti i njegovu individualnost. Nesreću Hrvata koji su, iz raznoraznih razloga, morali napustiti svoju očevinu i krenuti u svijet »trbuhom za kruhom«, danas možemo pretvoriti u bogatstvo adekvatnim organiziranjem na svjetskoj razini i stvaranjem uvjeta  za poduzetništvo, za politički i gospodarski napredak svih pripadnika hrvatskog naroda te ih učiniti bogatijim, potpunijim i u globaliziranom svijetu prepoznatljivim. 
PROMJENA ODNOSA: Željko Vinski, predsjednik HSSD-a za Hrvatsku, rekao je kako sve više sazrijeva spoznaja da moramo poći od sebe i vlastitog preispitivanja, što smo učinili na međunarodnom planu kako bismo sebi i svom narodu osigurali ono mjesto koje nam pripada. »Hrvatski narod dao je svijetu, od znanosti do svih drugih civilizacijskih vrijednosti, razmjerno svome broju mnogo. Mi moramo kao narod promijeniti svoj odnos prema sebi samima i ne dozvoliti da nam te naše neosporne vrijednosti omalovažavaju ili da ih prepustimo zaboravu. Kao narod moramo svoju sudbinu uzeti u svoje ruke«, zaključio je predsjednik Vinski i dodao kako su za stvaranje ovakve jedinstvene organizacije na svjetskoj razini, po uzoru na židovske, svoju podršku uputili i predstavnici Vlade Republike Hrvatske i  u ime Katoličke crkve, kardinal Josip Bozanić.
Nakon trosatnog rada Sabor je usvojio program i organizacijsku strukturu HSSD-a za Hrvatsku, s posebnim naglascima na mlade, hrvatske branitelje, razmjenu đaka i studenata s obiteljima diljem svijeta, sportske i likovne aktivnosti, razvoj suvremenog društva, osnivanje hrvatske financijske institucije, utvrđivanje prijedloga dana državnosti Hrvata svijeta i njegovo upućivanje na usvajanje Saboru Republike Hrvatske. Izabrani su i imenovani predsjednici Hrvatskog svjetskog sabora  po gradovima Hrvatske, a za sam kraj usvojen je prijedlog da HSSD organizira 28., 29. i 30. lipnja ove godine u Splitu XIV. međunarodni znanstveni skup »Društvo i tehnologija 2007.«, a za predsjednika Organizacijskog odbora izabran je dr. sci. Juraj Plenković.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika