Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Jedinstven spoj plesa, glazbe i tradicije
 
U subotu, 19. svibnja, u Tavankutu je održan koncert Folklornog ansambla »Zagreb-Markovac« iz Zagreba u okviru kulturne suradnje s HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta. Gosti su u dvoipolsatnom koncertu prikazali jedinstven spoj prekrasne uvježbanosti, plesa, glazbe i tradicije. Kroz plesove iz Posavine, Slavonije, Međimurja, Podravine i s Paga, prezentirana je prava riznica hrvatskog folklora, u ponekim koreografijama uobličena čak i kroz običaje pojedinih krajeva. Prekrasne nošnje u koje su plesači bili odjeveni te pjesme pojedinih regija, ritmički i dinamički dobro pripremljen koncert – oduševljenim gledateljima bilo je pravo uživanje, a gostima prava nagrada burnim pljeskom i ovacijama publike. 
Ujedno, bio je ovo prvi koncert gostujućeg ansambla u ovoj sezoni, a već idućeg dana na povratku iz Tavankuta, neumorni plesači upriličili su cjelovečernji koncert u Županji.
L. S.
 
Najeminentniji tamburaški sastavi
 
Proteklog vikenda, 19. i 20. svibnja, u Rumi je održan tradicionalni 18. Festival tamburaških orkestara Srbije. U velikoj dvorani rumskog Kulturnog centra u ova dva dana predstavili su se najeminentniji tamburaški sastavi iz Novog Sada, Jaše Tomića, Šapca, Subotice i, naravno, Rume, a specijalni gost ovogodišnjeg festivalskog događaja  bio je tamburaški orkestar »Sondergo« iz Sent Andreje u Republici Mađarskoj. Ruma se i ove godine predstavila s dva velika tamburaška orkestra: Gradskim tamburaškim orkestrom »Branko Radičević« i Velikim tamburaškim orkestrom HKPD »Matija Gubec«. Nastup svakog orkestra ocjenjivao je i stručni žiri, a najviše bodova osvojio je Subotički tamburaški orkestar pod vodstvom Zorana Mulića. 
I ove godine Festival tamburaških orkestara Srbije financirali su Općina Ruma, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a u oba festivalska dana večera za sve sudionike priređena je u prostorijama HKPD »Matija Gubec« na Bregu.
 Nikola Jurca
 
Blaženka Merković nova predsjednica 
Namjesto dosadašnjeg predsjednika udruge Aleksandra Vukovića ovu će dužnost obnašati Blaženka Merković, odlučeno je na godišnjoj skupštini Hrvatske udruge kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, koja je održana 14. svibnja.
Za zamjenicu predsjednika izabrana je Dušica Merković, a na dužnost tajnika Stipan Dulić. Uz troje navedenih, članovi predsjedništva u iduće četiri godine bit će Darinka Stantić, Julija Skenderović, Slavica Mezei i Katarina Dulić.  
Na skupštini su izabrani i članovi Nadzornog odbora, kojeg sada čine Jelena Dulić, Ivan Ivković i Robert Merković.
D. B. P.
Smotra crkvenog pučkog pjevanja
 
Na poziv DPBS »Ižip« iz Topolja, (Republika Hrvatska) mješovita pjevačka skupina HBKUD-a »Lemeš« iz Svetozara Miletića nastupila je na šestoj baranjskoj smotri crkvenog pučkog pjevanja s temom »Marijo svibnja kraljice« u crkvi Sv.Petra i Pavla u Topolju, u nedjelju, 20. svibnja  2007. godine.
Po dolasku u Topolje pjevači su obišli etno-kuću, a potom su u narodnim nošnjama uz zvuke gajdi ušli u crkvu zajedno sa zborovima iz Antina, Batine, Mohača, Draža, Vidovice, Gajića, Kupina i naravno, domaćinima, muškom pjevačkom skupinom »Ižipci«, koji su ujedno otvorili ovu smotru. Sve prisutne pozdravio je upravitelj župe Topolje, velečasni Josip Kolesarić. 
Po nastupu svih zborova, uz dvije skladbe, jednu marijansku a drugu po vlastitom izboru, organizatori smotre su svim sudionicima dodijelili zahvalnice i prigodan poklon. Smotra je svečano zatvorena zajedničkim pjevanjem »Marijo svibnja kraljice« i »Zdravo djevo«. Izlazak iz crkve propraćen je također zvukom gajdi, a zatim se zaigralo zajedničko kolo svih sudionika i posjetitelja smotre. Druženje se nastavilo u Domu Kulture uz zakusku i glazbu tamburaške skupine »Zlatni vez« iz Valpova. 
L. Tošaki i S. Bagi
 
Sanacija vodotornja u Sonti 
 
Na sjednici Savjeta MZ Sonta, održanoj 22. svibnja 2007. godine, analizirana je ponuda beogradskog poduzeća »Kommont-Gams« za sanaciju vodotornja na mjesnom sustavu za vodosnabdijevanje. Od nekoliko prispjelih ponuda, ova je ocijenjena kao najpovoljnija. Utvrđeno je da je nakon remonta postrojenja i zamjene filtarskoga sustava, urađenog u prethodnom mandatu Savjeta, prijeko potrebno sanirati i vodotoranj, kako bi Sonta imala kvalitetnu pitku vodu. Naime, od izgradnje vodovoda 1981. godine, vodotoranj je u stalnom radu, bez ikakvih intervencija, tako da su pojedini dijelovi korodirali. Ukoliko se sada ne bi interveniralo, posljedice bi bile neizvjesne, a kvaliteta vode bi samo opadala. 
I. Andrašić  
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika