Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U čast Ilije Okrugića

U organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Jelačić«, u Petrovaradinu je 12. svibnja održana tematska večer posvećena Iliji Okrugiću (1827.-1897.) u povodu 180 godina rođenja i 110 godina od smrti ovog znamenitog Srijemca. Ovaj spomendan je održan na poznatom srijemskom svetištu Gospe Snježne – Tekijama, gdje je i pokopan Ilija Okrugić – Srijemac. 
Program obilježavanja počeo je svečanom misom posvećenom Iliji Okrugiću, koju su predvodili Dekan Petrovaradinskog dekanata i župnik župe Sv. Roka u Petrovaradinu preč. Marko Loš. Nakon svete mise, skup je otvorila voditeljica programa Etel Koči i na samom početku pročitala riječi koje se nalaze na nadgrobnoj ploči Ilije Okrugića uz tekijsku crkvu od prijatelja mu Jovana Hranilovića: »Svećeniče, pjesniče i druže / kakovi se ne rađaju često,/ Dva plamena nad grobom ti tuže,/ ponajbolji s’tobom im je nesto; Hvatska nam naša mila mati / Ime će ti zlatom okovati«.
Josip Ursić, od nedavno novi predsjednik Društva, zahvalio je uzvanicima i svima koji su nazočili ovom značajnom događaju za Petrovaradince, a o životu Ilije Okrugića govorio je profesor povijesti Dominik Deman. U programu su nastupili Pjevački zbor »Jelačić«, pod ravnateljstvom Vesne Kesić-Krsmanović, koji je otpjevao skladbe Okrugićevih pjesama »Spomeni se« i »O tekijska Gospo sveta« i tamburaši »Jelačića« koji su odsvirali skladbe »U našem lijepo ti je Srijemu« i »Milkina kuća«, te Željko Andrić koji je otpjevao pjesmu »Domovino, slatko milovanje«.
Večeri su, između ostalih, nazočili konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Tihomir Šilović, direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić, predsjednik Mjesne zajednice Petrovaradin Petar Mudri i predsjednik DVD Petrovaradin  Pavao Sič. Također, večeri je nazočio i lijep broj gostiju iz Srijemske Kamenice, Srijemskih Karlovaca i Novog Sada.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika