Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Konkurencija sitnim poduzećima

Poslovnih ponuda u Srbiji, za poduzeće koje se bavi vodoinstalaterskim radovima, uvođenjem centralnog grijanja, plina i opreme za klimatizaciju, te osiguranjem uličnih vodova i kanalizacije, ima doista puno jer konkretno na sjeveru Vojvodine ne postoji poduzeće koje sve to skupa obavlja. Tu je svoj interes prepoznalo poduzeće »Termo-in« iz Pleternice, koje u suradnji s »SMB gradnjom« radi kao kooperant. Za potrebe izgradnje primjerice KTC-a, za navedene poslove trebalo bi angažirati nekoliko posebnih poduzeća, što se ne isplati jer je cijena rada ovdašnjih majstora približno jednaka, a vjerojatnost da će biti prekoračenja rokova je velika zbog međusobnog čekanja većeg broja poduzeća. 
Voditelj radova Nežad Andelija došao je u Srbiju raditi u svibnju prošle godine, dok su ostali majstori – Sandro Valentić, Pero Zeba, Antun Alaber, Branko Jakovljević, Ivan Senjak i Zoran Šipura u Subotici od prosinca. 
GRADILIŠTA: Vođenje gradilišta raspodijelili su Nežad Andelija i Branko Jakovljević, koji u poduzeću rade duži niz godina. Trenutačno rade na pet lokacija, na cesti od Subotice prema Paliću grade skladište i luksuzni hotel, na Paliću grade vilu, u Aleksandrovu rade na poslovnom prostoru za poduzeće »V-pro« i na supermarketu »KTC« u Bečeju. Izgradnju KTC-a prate već četiri godine, a sudjelovali su i u izgradnji subotičkog, somborskog i apatinskog supermarketa. Osim toga u Subotici su radili na izgradnji stambenog objekta na Prozivci, koji je prošle godine završen. Poduzeće u Hrvatskoj poglavito gradi apartmane na primorju, skladišta i stambeno-poslovne prostore. Nedavno je odobren projekt po kojem će graditi stambenu zgradu u Zagrebu. Po riječima voditelja posla Nežada, najvažnije je za građevinsko poduzeće steći ugled u toj djelatnosti i dobro poslovati. Na ovome poslu nema puno odmora jer je sezona tijekom cijele godine, iz čega i proizlazi težina posla jer se radi u hladnoći i na propuhu, pa se radnici lako razbole. Na teren se šalju radnici, koji su opredijeljeni za rad i koji su ozbiljni. Upravo to tvrtka i cijeni, jer što dalje, sve je teže naći poduzeće koje redovito plaća i prijavljuju svoje djelatnike. 
»Prvih godinu dana sam radio u svom gradu, a nakon toga uslijedio je terenski rad. To nosi ovaj zanat, čovjek ide tamo gdje ima posla i što se prije pomirimo s tim, to bolje po nas. Svi mi sada prvi put radimo u Srbiji, i tu nam se dopada jer je mirno, a doma idemo svaki drugi vikend, pa smo tako i navikli« pojašnjava Nežad Andelija.
ROKOVI: U ovoj djelatnosti građevinarstva rokovi su od velike važnosti, pa je cilj što prije završiti posao, kako bi poduzeće moglo prihvatiti druge ponude. 
»Možemo se pohvaliti kako nemamo vremenskog prekoračenja u poslu, prvenstveno da ne bismo platili penale, što bi bio veliki izdatak, ali i da bismo mogli što više posla primiti. Osim toga, ugrađivanjem prvoklasnog materijala, koji nabavljamo iz Hrvatske, trudimo se izbjeći naknadne prepravke radova, što bi bio čist gubitak za poduzeće. Ugrađujemo cijevi od aluplastike, koje su danas najkvalitetnije i nema vidljivih instalacija. Sada, pri građenju luksuz-nog hotela, ugradili smo trideset kupaonica s instalacijama i sanitarnim čvorovima za samo mjesec dana. Materijal i opremu poglavito nabavljamo u Hrvatskoj jer je tehnika izrade tamo naprednija i kvalitetnija«, komentira voditelj posla Nežad Andelija. Poduzeće »Termo-in« iz Pleternice po svemu sudeći bit će još neko vrijeme prisutno na srbijanskom tržištu, jer po riječima Nežada, poslovnih ponuda ima za iduće dvije godine.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika