Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Doprinos komunikaciji većinskog i manjinskog stanovništva

Od rujna prošle godine, jedanput tjedno – srijedom od 22.40 sati (repriza nedjeljom od 12.00) novosadska TV Panonija, koja se putem kablovske televizije može vidjeti u cijeloj Srbiji, emitira emisiju pod nazivom »Multiethnik«. Emisija se, prema riječima njezine urednice Gordane Bjelajac, bavi pitanjima i afirmacijom suživota u Vojvodini.
»S obzirom da u Vojvodini osim većinskog srpskog naroda žive desetine registriranih nacionalnih manjina koje imaju svoja nacionalna vijeća, TV Panonija je skupa s Pokrajinskim tajništvom za propise, upravu i nacionalne manjine, te Ministarstvom kulture Srbije i Pokrajinskim tajništvom za kulturu, u namjeri širenja multikuturalizma i tolerancije, uvela emisiju ‘Multiethnik’«, kaže urednica emisije.
»U dvadesetominutnim emisijama obrađujemo različite događaje i teme iz života manjinskih zajednica – od političkih, socioloških do kulturnih i zabavnih. Ne trudimo se nacionalne manjine razmjerno predstavljati, ali budući da je mađarska nacionalna manjina najbrojnija i rekla bih najaktivnija, oni su najviše zastupljeni po broju priloga. Ipak, nastojimo popratiti sve događaje i teme koje smatramo bitnima i one za koje dobivamo najave«, kaže urednica dodajući kako je iz hrvatske manjinske zajednice u Novom Sadu i Vojvodini, osim nekoliko kulturnih, pokriveno malo događaja.
Ovu činjenicu ona obrazlaže riječima da su pripadnici hrvatske zajednice ovdje »malo aktivni«.
»Doduše, prema podacima znam kako mnogi za našu emisiju još ni ne znaju, jer ljudi nisu navikli gledati emisije s ovak-vim temama na privatnim lokalnim i regionalnim televizijama«.
Jedan od kurioziteta emisije jest titlovanje svih priloga za što su angažirani stručni prevoditelji, a ovakav pristup, kako ističe urednica, događaje i teme iz života nacionalnih manjina čini zanimljivim i za većinsku populaciju. »Jedino projekti bliski i manjinskim zajednicama i većinskom stanovništvu, mogu ispuniti svrhu međusobne komunikacije, približavanja stavova i afirmacije suživota. Smatramo da emisija ‘Multietnik’ značajno pridonosi međusobnoj komunikaciji većinskog i manjinskog stanovništva«, zaključuje urednica.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika