Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Završeno zasjedanje Evropskog parlamenta mladih

U Skupštini AP Vojvodine prošloga je tjedna završeno trodnevno zasjedanje Europskog parlamenta mladih, međunarodne manifestacije u kojoj je sudjelovalo 160 učenika iz nekoliko europskih zemalja. U prisustvu domaćina, potpredsjednika vojvođanske Skupštine Sandora Egeresija i gostiju, zastupnika Europskog parlamenta, predstavnika Europske komisije, ureda OESS-a i članova diplomatskih misija u Srbiji, u radu Europskog parlamenta mladih, uz đake iz Srbije, sudjelovali su i mladi iz Hrvatske, Rumunjske, Mađarske i Njemačke. 
Zasjedanja Europskog parlamenta okončano je završnom ceremonijom pod nazivom »Zajedno u Europu: Želje, nade i vizije«, a mladi sudionici su na platou ispred zgrade Izvršnog vijeća, u nazočnosti predsjednika Izvršnog vijeća mr. Bojana Pajtića, zajednički pustili balone u bojama Europske unije koji su nosili poruke sudionika, označivši tako, na simboličan način, uspjeh ovog zasjedanja i duh zajedništva koji ga je obilježio.  Predsjednik Izvršnog veća mr. Bojan Pajtić, rekao je kako je Vojvodina pravo mjesto za održavanje ovakve manifestacije, jer je posije europskog, Skupština Vojvodine parlament s najviše službenih jezika u službenoj uporabi, kao i da su đaci iz Srbije pokazali da poznaju europske institucije, europske vrijednosti i što je najvažnije, da dijele europski duh tolerancije i kompromisa, koji čine temelj zajednice europskih zemalja. 
Šestero sudionika Europskog parlamenta mladih, posvećenog upoznavanju s načinom rada najznačajnijih europskih institucija, pozvani su u Bruxelles gdje će biti gosti Europskog parlamenta i EU. Sudionicima se obratila i Doris Pack, članica Europskog parlamenta, koja je naglasila kako je impresionirana stupnjem ozbiljnosti, strpljenja i tolerancije kao i sposobnosti mladih da pronađu kompromisna rješenja za ozbiljna pitanja i probleme pred kojima su se, tijekom trajanja radionica i sesija pregovora o integraciji u EU, mnogo puta našli.  
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika