Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svjedoci smo šutnje

Nastavak konstitutivne sjednice Narodne skupštine Republike Srbije za nas Hrvate možda ne bi bio ni toliko pun razočaranja da nismo bili svjedoci, gledajući izravne TV prijenose, kako  se »naš zastupnik« Petar Kuntić anemično, izgubljeno i bez ikakvog stava ponašao. Bio je on doduše u zastupničkim klupama, ali zašto je tamo sjedio možda niti on sam ne zna. Predstavnici nacionalnih manjina u  republičkom parlamentu: Romi, Mađari, Albanaci i drugi, imali su što reći za govornicom Skupštine. Spominjala se u Narodnoj Skupštini i najveća manifestacija bunjevačkih Hrvata »Dužijanca«, naravno u negativnoj konotaciji, Kuntić nije intervenirao niti na koji način poduzeo korake kako bi stao u obranu najsvetije naše tradicije. Na njegovu sramotu, drugi su to činili. Usvajanjem Zakona o ministarstvima nema više ministarstva za nacionalne manjine, a »naš« glas se nije očitovao niti glede ove tako važne institucije za nas Hrvate, nacionalne manjine u Republici Srbiji. Mi, Hrvati, čekali smo hoće li se i kad pojaviti samoimenovani predstavnik hrvatske manjinske zajednice Petar Kuntić i reći nešto u prilog politike koju zastupa hrvatska zajednica. Čekali smo, ali uzalud,  njegova nastupa nije bilo. Je li se možda uplašio, ili možda nema mišljenje? Nije li možda istrošio svoje političke argumente u predizbornoj kampanji prije nekoliko mjeseci, kada je sebi osiguravao zastupničku fotelju, pa sada mirno sluša ne hajući za svoje Hrvate i političku zbilju kako će oni  živjeti u novoj »demokratsko-europskoj« Srbiji.
Čitali smo ne tako davno u hrvatskim novinama javni diskurs Petra Kuntića kako je važno imati svog predstavnika u parlamentu i kako će on svesrdno zastupati mišljenje »svoje baze«. U dosadašnjim  zasjedanjima Narodne skupštine Republike Srbije vidjeli smo, na našu žalost i razočaranje, kako to izgleda. Kako će biti dalje, ostaje da čekamo i gledamo. 
Možda su bili u pravu oni koji su postavili pitanje: a koga zapravo Petar Kuntić predstavlja i u čije ime sjedi u zastupničkim klupama? Kako se očevidno pokazuje, u ime hrvatske zajednice sigurno ne.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika