Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Logitechov komplet 
za vožnju
 
San svakog dječaka je što prije odrasti kako bi mogao dobiti dozvolu i kupiti brzi auto­mobil kojim će izvoditi svako­jake vratolo­mije ne bi li zadivio prijatelje (djevojke dolaze kasnije). Odlične simulacije vožnje po­mažu im da neke želje ostvare makar i virtualno, ali za vjerodostojniji osjećaj vožnje neophodni su stanoviti dodaci, a volan možda i prije svega. Ukoliko uz njega dolaze i mjenjač i sve nožne komande, tada će i sasvim odrasli dječaci rado provozati nekoliko krugova. Za jedan takav igrački komplet - s oznakom G25 - pobrinula se tvrtka Logitech.
U povećoj i ne baš lakoj kutiji nalaze se volan, mjenjač, komandne pedale, CD s upravljačkim programima i upute za montiranje. Nakon instaliranja upravljačkih programa treba međusobno povezati sve dijelove kompleta, zatim ih povezati s računalom preko USB priključka - i to je sve. Plastičan volan je obavijen kožom, što je po­godnost prilikom dužeg igranja, kada se dlanovi oznoje. Sa zadnje strane su dvije metalne pločice koje služe za mijenjanje brzina, kao u bolidima F1, dok su sprijeda dvije višenamjenske tipke. Kutija mjenjača ima osam tipki koje se mogu programira­ti, blok-tipku u obliku križa, preklopnik za ručno i sekvencijalno mijenjanje brzina i šestostepenu ručku mjenjača. Iako je postolje s nožnim komandama masivno, poželj­no je da stoji na tepihu ili itisonu, kako se ne bi pomjeralo ni pri jačem kočenju. Pedale su metalne, pa ne prijeti opas­nost da će biti polomljene u žaru vožnje. Volan se za stol pričvršćuje pomoću dviju stezaljki, budući da je njegovo kućište već prilično teško. S obzirom da je kućište mjenjača manje i lakše, proizvođač je tu ugradio tri stezaljke, što se u praksi pokazalo kao prihvatljivo rješenje. Igranje je posebna priča. Nakon iskustva s korištenjem tipkovnice za upravljanje u simulacijama vožnje, upotreba volana može djelovati poput šoka, prije svega zato što on brže reagira na komande i zahtijeva stanovito vrijeme za privikavanje. Ugrađeni motori za force feedback vjerno prenose sve vibracije, od prelaska preko rupa do sudara, što prido­nosi uvjerljivosti i istovremeno primorava igrača na oprezniju vožnju. Ručna promjena brzina u početku može zbunjivati zbog kratkog i lakog hoda ručke, pa često ne­ćete biti sigurni u kojoj ste brzini. Uporaba pedala se najbrže savladava i na njih nema zamjerki.
Komplet G25 se može koristiti i s kon­zolom PlayStation 2, za igre koje podr­žavaju tehnologiju force feedback. Nakon nekoliko krugova „provozanih” uz pomoć ovoga volana, svaki pokušaj igranja simulacija vožnje uz pomoć tipkovnice postat će smiješan. Ukoliko ste zaluđeni ovom vrstom igara, i uz to Vam novci nisu problem, nemate nijedan razlog za razmišljanje – samo čekamo pravu stolicu.
 
Creative Live Cam Optia
 
Creative Live Cam Optia ima štipaljku s oprugom za pričvršćivanje na LCD zaslon. Ona se može rotirati za 270 stupnjeva pa možete snimati sebe ili nekog tko se nalazi is­pred Vas, a omogućeno je i ručno podešavanje ekspozicije pomoću zaslonskog menija. Međutim, morate »uvrnuti« objektiv kako biste podesili fokus, dok jako svjetlo prouzrokuje blještavilo. Pored toga, ova Web kamera se može koristiti samo ako je povezana s računalom, a YouTube dozvoljava da sni­mak iz Web kamere pošaljete izravno na servere.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika