Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srbija prva, Hrvatska bez finala

U svom debitantskom nastupu na izboru za najbolju eurovizijsku pjesmu, danas preimenovanom u kraticu Eurosong, Srbija je zahvaljujući svojoj predstavnici Mariji Šerifović uspjela osvojiti najveći broj glasova (268) i izboriti pravo organiziranja ove manifestacije u Beogradu 2008. godine. Veliki televizijski spektakl pratilo je više od 100 milijuna gledatelja diljem Starog kontinenta, glasujući za svoje favorite iz 42 države sudionice.
MARIJA ŠERIFOVIĆ: Pobjed-nica ovogodišnjeg Euro-songa, 23 godišnja Kragujevčanka Marija Šerifović svoju veliku euro pobjedu u velikoj mjeri može zahvaliti glazbenim korijenima, ponajviše naslijeđenim od svoje majke Verice, poznate interpretatorice etno napjeva, te djeda i bake koji su nekada pjevali starogradske pjesme njihovog rodnog kraja. Vjera u osobni uspjeh te u svoje neosporne vokalne kvalitete, oduvijek je postojala u njoj, a naslov njezinog prvog solo albuma »Naj, najbolja« upravo potvrđuje svojevrsnu projekciju glazbene budućnosti koja se materijalizirala prošle subote u glavnom gradu Finske. Zahvaljujući glasovima »cijele Europe«, Marija je svojom »Molitvom« uspjela dokazati svoj glazbeni talent i donijeti sljedeći Eurosong u Beograd.
DADO TOPIĆ I DRAGONFLY: Za razliku od trijumfalnog nastupa predstavnice Srbije, Hrvatska je u Finskoj doživjela potpuni debakl nakon nastupa u polufinalnoj večeri. Po prvi puta u svojoj samostalnoj povijesti nije izboren plasman u završnu, finalnu večer u kojoj se odlučuje o najboljim  euro pjesmama za tekuću godinu. Veteran hrvatske glazbene scene Dado Topić i skupina Dragonfly, unatoč solidnoj pjesmi »Ja u ljubav vjerujem« osvojili su samo skromno 16. mjesto u polufinalnoj večeri (prvih 10 je išlo u finale op. a) s 54 osvojena glasa publike. Iako je sve još uvijek svježe i podrobnije analize tek slijede, čini se kako je za slab rezultat najviše »kriva« slaba promocija i nadasve neupečatljiv dojam, s kojim se slaže većina hrvatskih glazbenih stručnjaka. Također, čini se kako bi u budućnosti način izbora pjesme i predstavnika trebalo mijenjati, jer suvremena  euro scena traži određene zahtjeve glede visokih standarda produkcije. Najbolji primjer je pobjeda Marije Šerifović koja je čak snimila svoju pjesmu i na finskom jeziku, dok Dado i Dragonfly nisu imali niti snimljen video spot. Jer ipak, Hrvatska je bila pobjednica Eurosonga (Riva), a Zagreb domaćin najveće europske glazbene manifestacije.
BEOGRAD 2008: Iako još nije odlučeno i precizirano, gotovo je sigurno kako će se sljedeći summit najbolje euro pjesme upriličit u beogradskoj Areni, koja može smjestiti 20.000 gledatelja na svoje tribine. Do tada ima još cijela godina dana i dovoljno vremena za studijski rad na pjesmi koja bi u glavnom gradu Srbije uspjela, barem, izboriti finalnu večer, jer će i sljedeće godine trebati »prvo preskočiti« prepreku polufinalne večeri.                                      g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika