Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Starenje

 
Čim kažemo starenje, odmah reagiramo tako da se po nama vidi kako nismo zadovoljni tim terminom. Ako vam je preko 40 godina, bez sumnje ste na sebi već primijetili neke znake koji su povezani sa starenjem. Sve dok ne uđemo u četvrto ili peto desetljeće života, starenje nam rijetko nešto znači, čak i uz činjenicu da je to cjeloživotni proces koji počinje u trenutku našeg rođenja.
Djetinjstvo, adolescencija, mlado odraslo doba – to su vremena puna vjerovanja u besmrtnost.
Tek u trenutku kada na sebi vidimo prve tjelesne promjene, prihvaćamo činjenicu da smo možda počeli starjeti. Tek kada uočimo kako naši roditelji i prijatelji stare- neki i umiru – počinjemo uviđati mogućnost našeg osobnog kraja. 
ŠTO JE, UOPĆE, STARENJE?
Prije je odlazak u mirovinu značio i blizinu kraja životnoga vijeka. Danas znamo da u svijetu to nije tako, premda mi na ovim prostorima ranije umiremo, u odnosu na starosnu populaciju u zemljama EU i Amerike. Ali isto tako možemo reći, kako sada ni kod nas 65 godina života ne znači blizak kraj životnoga vijeka.
U prošlom stoljeću životni je vijek bio u prosjeku 76 godina u spomenutim zemljama, a u ovom stoljeću se očekuje da će narodi Zapada živjeti u prosjeku od 84 do 92 godine. Naravno, ako ne dobiju malignu bolest, moždani ili srčani udar.
Mi isto tako možemo računati na dulje životno razdoblje. Žene inače duže žive od muškaraca i kod nas, što je i statistički dokazano. Ne možemo dovoljno istaknuti kako vas navike iz mladosti i srednjih godina slijede u starosti. U starosti se događaju vidljive i nevidljive fizičke promjene. Promjene koje su vidljive jesu pojava bora na licu i ekstremitetima, gubitak pigmenta kose, otežano kretanje zbog degenerativnih promjena na kralježnici i velikim i malim zglobovima, gubitak osjetila, preosjetljivost na atmosferske promjene, a ako postoji još i neko kronično oboljenje, eto razloga da vidimo i sami kako smo ostarjeli.
ŠTO UČINITI I BITI SRETAN U STAROSTI?:  Redoviti liječnički pregledi kod svoga izabranoga liječnika. Ukoliko nemate neku kroničnu bolest, redovito jednom u dva mjes­eca kontrolirajte krvni tlak, a jednom godišnje napravite EKG – snimak, vadite krv na provjeru masnoće i napravite krvnu sliku šećera u krvi. Muškarci trebaju obaviti vađenje krvi na PSA (kontrola funkcije prostate). Očni pregled jednom godišnje, a za žene u svakoj životnoj dobi jednom godišnje ginekološki pregled. Ako primijetite otežano disanje, bol u grudnom košu, opće pogoršavanje vašeg zdravstvenog stanja, pozovite hitnu pomoć, bez obzira na godine. Ako ste pokretni posjetite svog liječnika. Ne težite da stare osobe bez potrebe, a preko veze smještate na bolničke odjele, jer svoj krevet ni jedan drugi ne može zamijeniti. 
Težite da bar jednom godišnje (idealno bi bilo dva puta) boravite u nekim toplicama u trajanju od po 10 dana radi fizi­kalnog tretmana. Uz dobru knjigu i društvo, oporavit ćete se i sakupiti snage za daljnji sretan život.
Morate imati svoje prijatelje. Možda neka prijateljstva u starosti prestanu, tako da možemo reći kako prijateljstvo uspostavlje­no u mladosti može imati svoj »rok trajanja«. Nemojte  inzistirati na istom ako druga strana to izbjegava. 
(nastavak u sljedećem broju) 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika