Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odlazak tvorca hitova

Hrvatski skladatelj i producent te poduzetnik u glazbenoj industriji Đorđe Novković iznenada je preminuo u Zagrebu 6. svibnja u 64. godini života vjerojatno od posljedica moždanoga udara. Riječ je o autoru koji je komponirao približno 2500 pjesama, a za nekoliko stotina pjesama napisao je i stihove i glazbu te aranžman. Svirao je u rok i pop sastavima. Komponirao je za mnoge zvijezde bivše Jugoslavije; negove su pjesme pjevali Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Arsen Dedić, Neda Ukraden, Severina Vučković, Mišo Kovač, Danijel Popović, Petar Grašo te mnogi drugi kao i skupine Indeksi, Pro arte i Srebrna krila. Ukupno su prodali približno 100 milijuna ploča na kojima se nalaze njegove pjesme. 
Rođen je 2. rujna 1943. godine u Sarajevu – u nekim tiskovinama i internetskim enciklopedijama stoji da je rođen u Šapcu. Roditelji su u njemu zarana otkrili sklonost ka glazbi pa je već sa 6 godina krenuo u glazbenu školu. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu diplomirao je dirigiranje u klasi profesora Mladena Pozajića. Uvijek je pripadao glazbenoj eliti. Naime, šezdesetih je svirao u Indexima, koji su tada stasali u kultni bend, a zatim je osnovao skupinu Pro arte, čiji su stihovi i glazba bili primjereniji tržištu. Pjevač velikih glasovnih mogućnosti Vladimir Savčić Čobi sjajno je izvodio Novkovićeve pjesme i zajedno im se pripisuje pretvaranje šlagera u masovno prihvaćene hitove, koji su postizali goleme komercijalne uspjehe. Godine 1968. preselio se  u Zagreb i iste godine njegov je »Stari Pjer« postigao golem uspjeh – osim izvedbe Ivice Percla, najpoznatija je ona grčke pjevačice Nane Mouskouri te instrumentalna obrada orkestra Paula Mauriata. 
Sjajno je ostvario i spojio svoje talente: apsolutni sluh, gotovo urođenu versifikaciju i skladateljsku vještinu kao i sklonost timskom radu i izvanredan osjećaj za potrebe tržišta te poduzetnički duh. Njegov odlazak nije osiromašio hrvatsku popularnu glazbu – Đorđe Novković je dovršio svoj opus stvorivši stotine hitova i desetak bezvremenitih pjesama, a njegov utjecaj bit će dominantan u hrvatskoj lakoj glazbi još desetljećima.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika