Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Repriza Istanbula

Put do velikog finala Champions leaguea je završen. Pobjednici polufinalnih susreta su poznati i očekuje ih završni duel za najvredniji naslov u eri modernog nogometa.  Liverpool i Milan. Višestruki prvaci Europe u reprizi svog finala iz 2005. godine, kada su Istanbul i cijeli svijet svjedočili najvećem preokretu završnih duela. Englezi su tada uspjeli nemoguće, »okrenuli« 0-3 i na koncu, poslije penala slavili naslov najbolje klupske momčadi Starog kontinenta. Predstojeće novo finale, 23. svibnja u Atheni, predstavlja idealnu priliku Talijanima za veliki uzvrat.
LIVERPOOL: Višestruki prvak Europe, momčad iz istoimenog engleskog lučkog grada jednako poznatog po »Beatlesima«, ponovno je uspio stići do samog vrha Champions leaguea. Porazivši najvećeg konkurenta za prestižni naslov, najbogatiju momčad svijeta, favorizirani Chelsea u penal drami na svom Anfieldu, »Redsi« imaju dovoljno vremena za »osvajanje Grčke«. Njihov španjolski strateg Benitez ponovno je nadmudrio karizmatičnog Portugalca Mourinha, koji je u svoju obranu rekao: »Pa oni igraju samo Ligu prvaka«. Istina, za razliku od »londonskih plavaca« koji su usporedo gurali na četiri fronta. Liverpool već godinama pruža dobre partije isključivo na velikoj euro sceni. U Premiershipu nikako, u Champions leagueu briljantno. Ove su sezone na putu do finala u Atheni izbacili aktualnog prvaka Barcelonu, potom uvijek neugodni PSV i na koncu »moćni« Chelsea. Kapetan »Redsa« Steven Gerrard dobro je znao kada je odlučio ostati u svom matičnom klubu i povesti ga prema još jednom velikom finalu. Jer »Nikad neće ići sam« (You will never walk alone) pjesma je kojom vjerni navijači Liverpoola vode svoje ljubimce do velikih i povijesnih naslova.
MILAN: Zbog velikog skandala oko namještanja utakmica u Italiji, momčad višestrukog prvaka države i Europe započela je sezonu s velikim minusom bodova, nenadoknadivim za ozbiljniju borbu oko Scudetta (naslov prvaka Italije op.a). Ali je zato, na mala vrata, ipak ostala prilika sudjelovanja u Champions leaguea. Trener Ancelotti i njegova squadra predvođena fenomenalnim Brazilcem Kakom (10 golova u CL) i neumornim »razaračem« Gatusom, uspjeli su preskočiti sve prepreke na putu do prvog Olimpijskog grada. Posljednju i najtežu, protiv zahuktalog Manchestera, zaokružili su na impresivan način, »demoliranjem« od 3-0 na svom San Siru. Milan je uvijek Milan. I kada je oslabljen (ove sezone zbog poznatih događaja nisu previše ulagali u momčad) i kada je kažnjen. Momčad velikih šampiona. Bila i ostala.
CRVENO NA CRVENO-CRNO: Predstojeće finale CL u Atheni, 23. svibnja, u startu pomalo asocira na rulet, hazardnu igru crvenih i crnih brojeva. Jedno je sigurno, olimpijski stadion će biti sav u crvenom, jer je obje momčadi imaju za svoju osnovnu boju. Opet, prošli puta u Istanbulu, naslov je otišao u ruke Engleza nakon tzv. »penal ruleta«, kad je boljim izvođenjem jedanaesteraca kapetan Gerrard visoko podigao u zrak pokal namijenjen najboljoj momčadi. U biti, rulet je bio i cijeli susret, kada je pobjednik na koncu postao gubitnik, ne uspjevši realizirati golemo vodstvo od tri gola prednosti iz prvog poluvremena (3-0, 3-3). Za nepuna dva tjedna slijedi repriza finala i »novi okret« crveno-crveno-crnog nogometnog ruleta. Tko će ovog puta slaviti vidjet ćemo u srijedu 23. svibnja.
g

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika