Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zaljubljeni medenjaci

U mnoštvu etnosuvenira na hrvatskom se tržištu izdvojila Kolekcija Kućar, jedinstvena zbirka posvećena Slavoniji, koju je osmislila i stvorila jedna Dalmatinka. Marketinška stručnjakinja Maja Duka, rođena Šibenčanka koja živi u Zagrebu od prve školske torbe do, kako kaže, daljnjega, u Slavoniju se zaljubila iste godine kad je odlučila pokrenuti vlastitu marketinšku agenciju.
ZALJUBLJENOST U SLAVO-NIJU:  »Prije sedam godina prvi sam put vidjela Vinkovačke jeseni i zaljubila se u to bogatstvo boja, nošnji, hrane, u te vesele i ponosite ljude. Otada sam često putovala u Vinkovce, ali i prijateljima u Osijek i Slavonski Brod, a ljubav prema Slavoniji postajala je sve dublja«, priznaje Maja Duka.
Godinama se baveći smještanjem brendova u tiskane medije, prije dvije je godine poželjela stvoriti vlastiti brend. Privlačila ju je autentičnost, ono što rade mali poduzetnici na osnovi tradicije i, razumljivo, zanimala ju je Dalmacija. No, ljubav prema Slavoniji, ali i činjenica da nedostaju slavonski suveniri, a predodžba o njima ne ide dalje od stereotipa: šljivovica + kulen + ručni rad, doveli su do nastanka Kolekcije Kućar. »Nisam željela klasične suvenire, predmete koji samo skupljaju prašinu. Prva mi je asocijacija bila hrana, a druga da ne želim napraviti klasičnu kuharicu, nego spomenar na svijet koji nestaje, neke vrste retro gastro i fotografskog albuma«, pojašnjava Duka.
KUHARSKI SPOMENAR SLAVONIJE: Njezin »Kuharski spomenar Slavonije« nostalgičan je podsjetnik na davna doba i jela koja su zaboravili i mnogi Slavonci, a s njima nas upoznaje od mjeseca do mjeseca, prema tome što se u kojem radilo i jelo. Sve je fotografije snimio Mario Kučera, a »manekeni« i suradnici bili su članovi etnoudruge Danica iz Vinkovaca. Sasvim je svejedno hoće li netko supitu ili mak tortu pripremiti u siječnju (kada se odlično nastavljaju na teška zimska jela), u kolovozu ispeći kolač od rajčica, u studenom se grijati svinjokoljskom kiselom juhom, ili neće isprobati nijedan od recepata, spomenar će i one koji nisu nikad kročili u Slavoniju potaknuti da požure onamo. Kao što su mnogi požurili u Vinkovce, gdje je u Muzeju grada bila promovirana Kolekcija Kućar.
»Kako u Kolekciji postoje i medenjaci u obliku srca smješteni u, kako su je već neki nazvali – veseloj kutiji, što može biti bolje nego ih službeno predstaviti uoči Valentinova, kada je i bila spomenuta promocija. Baš kao i cijelu kolekciju koju sam prozvala prema kućarima, zgradama bez dimnjaka sa sobama u nizu namijenjenim mladim parovima koje je za debelih zima najbolje grijala njihova ljubav«, pojašnjava Maja Duka kako je nastao tzv. zaljubljeni kolač, ali i znak cijele kolekcije – stilizirana kućica s rodom umjesto dimnjakom, koji su prema njezinim zamislima razradili u Studiju Rašić. I zeleni raster podno golema plavetnila (slavonskog neba, dakako), vidjela je Duka kroz prozor vlaka tijekom svojih čestih putovanja, prateći kako se mijenjaju nijanse zelene na »krpicama« zemlje različitih vlasnika, pa je pretvoren u grafički znak kolekcije. 
MEDENJACI: A medenjake, osobito za njezinu agenciju Izraz, od meda, oraha i suhih šljiva proizvode osječki medičari Blažekovići. Oni mijese i veliki medenjak Kućar, koje bi zaljubljenici trebali nasamo prepoloviti i podijeliti, te liniju Zimzelen, božićne medenjake na končićima koji se vješaju na bor. 
Treći, a kako Maja Duka najavljuje, ne i posljednji dio Kolekcije Kućar, su podmetači ili »bećarci«, nadahnuti krpama s izvezenim porukama kakve su se nekada vješale na zidove kuhinja. No na njima su bećarske poruke tipa: »Dođi diko nemoj bez alata, nova ćemo probijati vrata«. Šest »bećaraca« izvezle su vezilje iz udruge Danica, a zatim fotografirao Mario Kučera, kako bi mogli biti preneseni na kartonske krugove. Cijela Kolekcija Kućar prelijepa je ljubavna poruka Slavoniji koja budi apetit i traži još takvih hrvatskih etnosuvenira.                             g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika