Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Rješenja za 
novake
 
Canon je ponovno proširio svoju seriju fotoaparata, a ovoga puta predstavljamo dva nova modela. Pad cijena flash memorije potiče proiz­vođače digitalnih fotoaparata da svoje modele opremaju osjetilima sve većih razlučljivosti – to važi i za novačke aparate, čije razlučljivosti sada dosežu vrijednosti koje su ne tako dav­no imali samo naj­skuplji modeli. Četiri megapiksela, koliko su imali Canonovi osnovni modeli PowerShot A420 i A430 više ne zvuči tako privlačno i stoga su oni zamijenjeni novim, premda veoma sličnim, ali s više piksela; njihove oznake su A450 i A460. Jedina prava razlika između njih je u objektivu: A450 zumira 3,2 X, dok je A460 nešto bolji i može zumirati 4X.
Aparati su u prepoznatljivom kućištu, sličnom starim modelima, i ono može biti u jednoj od tri boje; male je visine i relativno velike debljine, zbog toga što se za napajanje koriste dvije AA baterije. Ku­ćište je dobro oblikovano, tako da nema problema sa ergonomijom, a u njemu se našlo mjesta i za optičko tražilo, koje mnogi proizvođači sve češće izostavljaju. Umjesto njega, može se koristiti zaslon di­jagonale dva inča, čije se osvjetljenje može grubo podešavati. Budući da se radi o osnovnim modeli­ma, gdje je konkurencija i najveća, u Canonu nisu pribjegli najsuvremenijim tehnologijama, već su primijenili stara rješenja jer osiguravaju vrlo povoljnu cijenu – jedno od njih je procesor Digic II za obradu slike. To, pak, ne znači kako ovi aparati nisu kon­kurentni – za svoju klasu su natprosječno brzi i imaju napredene metode odmjeravanja svjetla i au­tomatsko izoštravanje u pet točaka.
Budući da su namijenjeni novacima, A450 i A460 se uglavnom oslanjaju na automatiku. Ručno se mogu podešavati osjetljivost i balans bijelog, dok su prioriteti i pravi manualni režim izostavljeni, kao i ručno izoštravanje. Ciljna gru­pa će radije koristiti unaprijed definirane režime, kojih ima dvanaest, a mogu se do­dati i zanimljivi efekti na bojama (poznata Canonova opcija My Colors). Proizvođač ni ovdje nije ništa učinio kako bi olakšao slikanje pri slabom svjetlu: maksimalna osjetljivost je ISO 400, a domet blica tri metra; jedino rješenje je kupnja prilagođenog vanjskog blica. Canon ipak nije novacima uskra­tio ono što nije bilo neophodno; makrorežim dozvoljava prilaženje objektu na samo 1 cm, a rafalni režim postiže solidnih 1,5 snimaka u sekundi, bez ograničenja trajanja sekvence. Sa snimanjem videa je situacija slična kao na starim modelima: maksimum je deset slika u sekundi pri VGA razlučljivosti, ili trideset slika u sekundi s 320 X 240 točaka, dok je dužina snimke ograničena na 1 GB. Uko­liko imate veću karticu, morat ćete snimiti više kadrova, a ovi aparati po­državaju i format SDHC. Bez obzira na to, uz aparate se dobiju kartice od 16 MB. Ukratko, planirajte trošak za karticu, kao i za NiMH baterije s punjačom, ali to neće biti velik izdatak jer su obje stavke u posljednje vrijeme pojeftinile, a i cijene ovih aparata su sasvim prihvatljive. Ljeto nam ipak neće pobjeći.
 
BenQ-Siemens 
ponovno aktualni
 
Ako toj nije išlo s običnim telefonima, možda će joj se posrećiti s neobičnim. Kompanija BenQ-Siemens, nakon ne­slavnog poslovnog rezultata prošle godine, najavila je nekoliko neobičnih modela mobitela, namijenjenih kolekcio­narima i osobama koje iznad svega cijene kreativnost u industrijskom dizaj-nu.
Njemačka strojarska snaga i go­lemo iskust­vo će u kom­binaciji s tajvanskom lucidnosti svakako iznjedriti vizualno dojmljive i funkcional­no korisne tele­fone. Model Roller – deck ima inovativan klizajući meha­nizam otva­ranja, a on istodobno služi i poput zaštite. Gamer‘s Delight je telefon za igranje s origami dizajnom, dok Jaw Phone ima LED zaslon u retrostilu. Usput, znate li što znači ime kompanije BenQ? To je skra­ćenica izvornog slogana, koji u prijevodu glasi: Unesite uživanje i kvalitetu u svoj život. Adresa: www.benq.com
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika