Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Konstantne promjene u nastojanju što boljeg informiranja

Najpoznatiji subotički web portal www.subotica.info svoj »život na mreži« započeo je pod imenom www.photonino.com još  1998. godine, kada je prvobitno zamišljen i kreiran na osnovama koje i danas postoje kao temelji ove internetske prezentacije najvećeg grada na sjeveru Bačke. Cijeli projekt osmišljen je i početno realiziran idejom njegova pokretača i vlasnika Nikole Tumbasa, a danas u nastajanju ovog portala sudjeluju  brojni suradnici zahvaljujući kojima se na ovim web stranicama može vidjeti i saznati sve vezano uz Suboticu i događaje u njoj.
4Zbog čega je došlo do promjene naziva Vašeg web portala?
Subotica kao vodeće ime u adresi web portala je mnogo jednostavnije nego »photonino« i mnogo je lakše putem pretrage doći do nas. Istina, pod starim je nazivom stvoren jedan prepoznatljivi brand s preko milijun posjeta, ali smo se ipak odlučili za ovaj novi naziv jer smatramo kako je to, prije svega, mnogo korisnije za sam grad i za sva događanja koje putem našeg portala redovito pratimo i bilježimo.
4Uz promjenu naziva, kontinuirano dolazi i do vizualnih promjena u izgledu samoga portala. U čemu se ogledaju korekcije i što sve novoga ima na adresi www.subotica.info?   
Do korekcija u vizualnom izgledu portala dolazi stalno i one su, praktički, konstantne jer se trudimo pronalaziti sve bolje i bolje načine, lakšeg, dostupnijeg i potpunijeg prikaza materijala koji se nalaze na našim stranicama. Istina, ponekad to i nije baš tako lako i jednostavno, ali nastojimo dati sve od sebe.
4Koliko imate suradnika koji aktivno pridonose kvalitetnom izvještavanju s brojnih gradskih događaja?
Ovisno o sektorima svog djelovanja, kao što su programeri koji se brinu o tzv. downloadu pristiglih materijala i uređivanju softwerskog dijela portala, potom nekoliko fotoreportera koji pokrivaju svakodnevno redovite rubrike (TBN, sport i dr.), pa do profesionalnih novinara koji prosljeđuju svoje tekstove, imamo više od dvadesetak ljudi koji su zaslužni za ovakav izgled naših internetskih stranica.
4Što je osnovna svrha Vašeg web portala?
Prije svega vodimo računa o informiranju građana  »što je bilo i što će biti«. U cilju toga uvodimo informiranje u trojezičnoj varijanti pod zajedničkim imeniteljem »Jučer, danas, holnap«, želeći dati mogućnost svima da se informiraju na svom jeziku, točnije jeziku koji im je najbliži. Od ovoga mjeseca startamo s vijestima na mađarskom jeziku, u suradnji s »Pannon alapom«.
4Koliko je vremena potrebno od trenutka događanja jedne vijesti do njenog postavljanja na stranice subotica.info-a?
Sve ovisi o opcijama i oblicima prezentiranja određene vijesti. Tako su, primjerice,  na natječaju koje je HNV organizirao  dobivena sredstva za originalan projekt Subotica live SMS phone news, gdje se informacija stavlja na net izravno s lica mjesta i takva  kratka vijest je za 2 minute na našim stranicama poslije objavljivanja. 
Opet, kada se neki događaj prati putem klasičnog novinarskog oblika, konačni izvještaj stiže (skupa s izradom i postavljanjem na portal) za najviše nekoliko sati od njegovog događanja.
4Za proteklih osam godina Vašeg kontinuiranog djelovanja, kako izgleda  statistički prikaz o opsegu djelovanja Vašeg portala?
Do sada smo »ispratili« 13.427 izvještaja sa 160.319 slika koje su pohranjene u arhivama našeg portala , također u našoj arhivi se nalazi i svojevrsna online povijest Subotice s preko 75 Gb fotografija našega grada.
4Još malo statistike. Koliko imate dnevnih ulaza na stranice koje uređujete i što je statistički najčešće posjećen »događaj«?
Redovito imamo oko tisuću »ulazaka« na naše stranice, ali je znakovito kako imamo 3800 registriranih korisnika našeg portala koji zahvaljujući svome članstvu imaju pravo na veće fotografije, više informacija od neulogiranih korisnika, te mogućnost »downloadovanja« određenih sadržaja. Svakim danom broj naših registriranih korisnika se uvećava, na što smo, osobito, jako ponosni. Glede statistički najviše posjećenog događaja, to je bez premca svake godine izvješće s »Bala gradonačelnika« koje bilježi rekordno nedostižan broj posjeta.
4Sukladno svemu navedenom zasigurno imate još neke planove i inovacije u svom budućem radu?
Naravno, u budućem razdoblju našeg djelovanja putem internetske mreže bit će još puno novih sadržaja, poput vijesti iz gospodarstva, bogatijeg praćenja sportskih sadržaja, aktiviranja tjednog informiranja naših korisnika (u vidu svojevrsnog news lettera) i još puno drugoga što će se »u hodu« realizirati na stranicama www.subotica.info.                                      g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika